Zagreb dobio još jedan hotel za pčele | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Zagreb dobio još jedan hotel za pčele

Autor Krunoslav Ćosić

Uz hotel se nalazi i stanica za mjerenje kakvoće zraka

 A1_Go2Digital_gigaBEEtno.jpg Izvor: A1 Hrvatska

Albert Einstein je izjavio da će nakon izumiranja pčela četiri godine kasnije izumrijeti i ljudi. Pčele su izuzetno bitne za život na Zemlji, a Zagreb je dobio već i treći hotel za ove korisne male insekte.

A1 Hrvatska je, nakon prvog hotela u zagrebačkom kampusu na adresi Vrtni put te drugog pored Hale Zagreb (pored koje je smještena IoT stanica za mjerenje kakvoće zraka, koja nudi transparentan uvid svih zainteresiranih korisnika u čistoću zraka kojeg udišu pčele i sva ostala živa bića u Zagrebu) u zagrebačkom botaničkom vrtu otvorila treći hotel za pčele. U Botaničkom vrtu živi 7.000 različitih biljnih vrsta.

U hotelu će se moći nastaniti solitarne pčele, a radi se o projektu GigaBEEtno kojim upravlja A1 Hrvatska. Solitarne pčele zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima, što utječe na čitav ekosustav u kojem su pčele zbog oprašivanja biljaka ključan faktor. Uz hotel smještena je i stanica za mjerenje kakvoće zraka.

 Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta & Igor Duic, A1 Hrvatska.jpg
Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta & Igor Duić, A1 Hrvatska
Izvor: Krunoslav Ćosić

Projektu GigaBEEtno cilj je očuvati kvalitetu života solitarnih pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za naš ekosustav te poticati pozitivan odnos prema okolišu. A1 Hrvatska provodi ga u partnerstvu s Go2Digitalom.

U razgovoru važnosti zaštite solitarnih pčela sudjelovali su prof. Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta i vodeći stručnjak za pčele u RH, Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska, Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta te glumica Zrinka Cvitešić, prijateljica projekta koja trenutno glumi u predstavi Povijest pčela u Hrvatskom narodnom kazalištu.

 Zrinka Cvitešić & Igor Duic, A1 Hrvatska.jpg
Glumica Zrinka Cvitešić & Igor Duić, A1 Hrvatska
Izvor: Krunoslav Ćosić

Jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao i 120 medonosnih pčela zbog čega je njihov opstanak ključan za održavanje vegetacijskih sustava u gradovima, istaknuo je prof. Nikola Kezić.

„Od oko 20.000 vrsta pčela koje zuje svijetom čak 1000 ih možemo pronaći u našoj regiji. Znanstvenici procjenjuju da na svakom trećem zalogaju hrane koju pojedemo možemo zahvaliti pčelama. U WWF-u pčelu koristimo kao simbol očuvanja biološke raznolikosti koju gubimo nevjerojatnom brzinom. Možda zvuči nevjerojatno, ali bez pčela bismo se morali oprostiti od namirnica kao što su jagoda, badem, trešnja, kruška ili rajčica. Drugim riječima, o očuvanju pčela ovisi budućnost prirode, a u konačnici i nas, ljudi“, izjavila je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija i donacija građana u WWF Adria.

 Petra Boić Petrač, WWF Adria & Igor Duic, A1 Hrvatska.jpg
Petra Boić Petrač, WWF Adria & Igor Duić, A1 Hrvatska
Izvor: Krunoslav Ćosić

Ako i sami želite izraditi hotel za pčele educirati se možete na web stranici GigaBEEtno na kojoj se mogu pratiti prikazi kakvoće zraka na lokacijama hotela za pčele, ali i edukativni sadržaji prilagođeni za djecu školskog i vrtićkog uzrasta.

 Siniša Staničić, A1 Hrvatska & Igor Duic, A1 Hrvatska.jpg
Siniša Staničić, A1 Hrvatska & Igor Duić, A1 Hrvatska
Izvor: Krunoslav Ćosić

 Vanja Stamenković, Botanički vrt PMF & Igor Duic, A1 Hrvatska.jpg
Vanja Stamenković, Botanički vrt PMF & Igor Duić, A1 Hrvatska
Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI