SVJETSKI DAN RECIKLIRANJA: Brinite se o okolišu i učinkovitom korištenju sirovina | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVJETSKI DAN RECIKLIRANJA: Brinite se o okolišu i učinkovitom korištenju sirovina

Autor Krunoslav Ćosić

Svoj doprinos kroz programe recikliranja daje i A1 Hrvatska

 Recikliranje stari laptop (3).jpg Izvor: Jurgita Vaicikeviciene / Alamy / Alamy / Profimedia

Svjetski dan recikliranja obilježava se 18. ožujka, a 2018. godine utemeljila ga je Svjetska zaklada za recikliranje (Global Recycling Foundation). Cilj obilježavanja je upozoriti i osvijestiti ljude na važnosti koju recikliranje ima u očuvanju dragocjenih neobnovljivih primarnih resursa za buduće generacije te potaknuti korištenje sekundarnih sirovina.

Recikliranje je globalni problem, a Global Recycling Foundation želi promicati važnost stavljanja prioriteta na sedmi resurs (uz šest glavnih prirodnih resursa: vodu, zrak, naftu, ugljen, prirodni plin i minerale).

U 2021. godini u svijetu je odbačeno 57 milijuna tona elektroničkog otpada, što je ekvivalent kao 350 kruzer brodova, a samo je 20 posto tog otpada reciklirano. Dobra vijest je da globalne stope recikliranja rastu.

 Recikliranje stari laptop (2).jpg Izvor: Jurgita Vaicikeviciene / Alamy / Alamy / Profimedia

A1 Hrvatska, uz cirkularnu ekonomiju i naglasak na održivosti, daje svoj doprinos kroz programe recikliranja kojima štedi prirodne resurse i produljuje životni vijek velikom broju elektroničkih uređaja. Cilj im je do 2030. godine postići ugljičnu neutralnost.

A1 Hrvatska je tijekom 2021. uspjela smanjiti emisije CO2 za čak 23% odnosno za čak 8.656 tona u usporedbi s 2020. godinom. Kroz projekt pravilnog zbrinjavanja i ponovnog korištenja elektroničkih uređaja od 2015. godine A1 Hrvatska je do sada produljila životni vijek 310.045 uređaja, smanjila emisije CO2 te uštedjela brojne prirodne resurse, a samo u prošloj godini brojka recikliranih i obnovljenih uređaja iznosila je gotovo 80 tisuća.

 A1 Hrvatska recikliranje infografika.jpg Izvor: A1 Hrvatska

Ukoliko i sami želite reciklirati svoje stare elektroničke uređaje možete ih donijeti u A1 centre širom Hrvatske kako bi bili pravilno zbrinuti neovisno o tome o kojem se elektroničkom uređaju radi – mobilnim telefonima, satovima, tabletima, baterijama, laptopima ili punjačima te ih odložiti u za to posebno namijenjen spremnik.

Kupnjom obnovljenog pametnog telefona također možete učiniti pravu stvar - od 2021. godine u A1 ponudi dostupni su vrhunski obnovljeni Zoot iPhone mobilni uređaji koji su minimalno ranije korišteni i detaljno pregledani, a korisnicima omogućuju iskustvo novog uređaja, uz izuzetno prihvatljive cijene i povoljan utjecaj na okoliš.

Kompanija nastoji iskoristiti i vlastitu infrastrukturu poput lokacije na zagrebačkom Žitnjaku za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a jedan od primjera je i solarna elektrana na Žitnjaku. Uz to, prošle godine se prelaskom na zelenu energiju A1 približila strateškom cilju održivog poslovanja prema kojem cijela A1 Telekom Austria Grupa do 2030. godine mora biti ugljično neutralna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI