ŽELITE RECIKLIRATI PAMETNI TELEFON Ovo prethodno morate napraviti | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ŽELITE RECIKLIRATI PAMETNI TELEFON Ovo prethodno morate napraviti

Autor Davor Dakić

Recikliranje vaših starih uređaja je jednostavno, ali što je s vašim podacima?

 profimedia-0295059594.jpg Izvor: - / Ardea / Profimedia

Nadamo se da nećete svoj stari uređaj poput pametnog telefona ili mobitela baciti u kantu za smeće kod svoje kuće, jer to nije recikliranje. Sa svojim ćete se pametnim telefonom morati (posljednji put) prošetati do neke od trgovina elektronskim otpadom ili do reciklažnog dvorišta, a stari mobitel možete odnijeti i u trgovine mobilnih operatora.

Postoje i tvrtke koje skupljaju odnosno otkupljuju stare telefone pa prije uništavanja provjerite možete li dobiti kakav novac za vaš telefon te postoji li organizirano prikupljanje takvih pošiljki kako biste izbjegli trošak poštarine.

 profimedia-0052148063.jpg Izvor: Peter Titmuss / Alamy / Profimedia

Proces recikliranja ne uključuje brisanje podataka, samo uništavanje. Ali, prije nego se telefon uništi možda će se nekome u tom lancu učiniti dobrim za daljnje korištenje, što nam čak niti ne zvuči loše, ali ne s vašim podacima.

S obzirom da telefoni sadrže bateriju, ekran, plastiku te mnoštvo raznih (plemenitih) metala, njihovo odlaganje u okoliš je izuzetno opasno. Prije nego li svoj smartphone ubacite u predviđenu kutiju za recikliranje, izbrišite sve vaše podatke s telefona. Nemojte samo resetirati telefon jer ako uređaj u tom trenutku nije spojen na internet postoji mogućnost da se podaci neće izbrisati. To ovisi o verziji vašeg operativnog sustava te proizvođaču uređaja.

 shutterstock_2054044121.jpg Izvor: Shutterstock

Evo što obavezno treba obrisati na telefonu:

• telefonski imenik
• fotografije i video filmovi
• poruke
• e-mail račun
• deinstalirati aplikacije poput Facebooka, Twittera, WhatsAppa, Vibera
• odjaviti se sa svih servisa čije se aplikacije ne mogu deinstalirati jer su dio tvorničkog softvera

Iz telefona obavezno izvadite SIM karticu i memorijsku karticu ukoliko postoji te zatim napravite povratak na tvorničke postavke. Pri tome pripazite da ne napravite klasični reset postavki telefona jer to neće izbrisati sve vaše podatke. Morate odabrati tvornički reset (factory reset).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI