STIŽE NAM 5G Ovo su frekvencije koje će se u Hrvatskoj koristiti za petu generaciju | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STIŽE NAM 5G Ovo su frekvencije koje će se u Hrvatskoj koristiti za petu generaciju

Autor Krunoslav Ćosić

Dugoočekivani natječaj za izdavanje dozvola za uporabu RF spektra za mreže pokretnih komunikacija pete generacije konačno je raspisan

  Izvor: Profimedia

Postupak javne dražbe provest će se putem elektroničkog sustava nadmetanja, a zahtjevi za sudjelovanjem podnosit će se do 11. lipnja 2021. Očekuje se da se na natječaj jave sva tri mobilna telekom operatora koji će 5G frekvencije koristiti u sljedećih 15 godina.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je postupak javne dražbe za nadmetanja za pojedine frekvencijske pojaseve u četiri odvojena postupka (700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz te 3600 MHz regionalno). Kao format nadmetanja odabrano je simultano nadmetanje u više krugova – Simultaneous Multi-Round Auction (SMRA), dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda.

 5g;antenna;broadcast;broadcasting;building;cable;cell;cellular;city;communication;concept;connection;data;digital;global;high;industry;information;internet;mobile;network;phone;receiver;repeater;roof;service;sign;signal;sky;skyscraper;speed;station;symbol;system;technology;telecom;telecommunication;telephone;tower;transmitter;wireless;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia, Scharfsinn / Alamy / Alamy / Profimedia

Dozvole će se izdati na razdoblje od 15 godina (osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina). Po isteku razdoblja valjanosti dozvole valjanost je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je dostaviti odgovarajuća jamstva za ozbiljnost i valjanost sudjelovanja. Glavne faze nadmetanja počet će 12. srpnja 2021. Očekuje se da će se odluka o dodjeli donijeti do kraja kolovoza, što će ovisiti i o samom tijeku nadmetanja.

Frekvencijski pojasevi koji će se ponuditi u postupku javne dražbe su:
• 758-788/703-733 MHz
• 3400-3800 MHz
• 26,5-27,5 GHz

Frekvencijski pojasevi dodijelit će se na nacionalnoj razini, osim frekvencijskog bloka 3400-3480 MHz u pojasu 3400-3800 MHz, koji će se dodijeliti na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima te da bi se potaknula raznovrsnost usluga, a krajnjim korisnicima omogućila mogućnost izbora.

Za frekvencijski pojas 700 MHz su određene sljedeće obveze pokrivenosti:
1. Pokrivenost područja 5G signalom određene razine kako bi se osigurala usluga zadovoljavajuće kvalitete na otvorenom prostoru
2. Pokrivenost pojedinih transportnih pravaca određenom razinom 5G signala
3. Pokrivenost područja koja nisu pokrivena odgovarajućom razinom signala (moguće pokrivanje 4G ili 5G signalom)
4. Pokrivenost područja od posebnog interesa koja nisu pokrivena odgovarajućom razinom signala (moguće pokrivanje 4G ili 5G signalom).

 One Person;Teenager;Girl;Female;Caucasian;People;Composition;Text;Scope;Scanning;Businesswoman;Using Phone;Headset;Global;Networking;Communication;Digitally Generated;Interface;Concept;Generated Image;Digital Animation;Montage;Internet;Digital World;Network;Global Network;Connection;Information;Data;Digital Technology;Computer;Digital;Technology;Business;Web;Database;Online Community;Online;Internet Connect;Using;Phone;Digitally;Generated;Image Izvor: Profimedia

Za frekvencijski pojas 3600 MHz određen je broj postavljenih baznih postaja u uporabi u određenom vremenskom roku i na određenom zemljopisnom području. Za dodjelu dozvola za uporabu RF spektra u frekvencijskom pojasu 26 GHz nisu definirane obveze pokrivenosti. Za sve frekvencijske pojaseve su ujedno određeni i rokovi u kojima se te obveze pokrivenosti moraju ostvariti.

Početna cijena svakog frekvencijskog bloka dana je u nastavku:
— 700 MHz – 45.000.000,00 kuna po frekvencijskom bloku od 20 MHz (2 x 10 MHz) na nacionalnoj
razini
— 3600 MHz – 5.250.000,00 kuna po frekvencijskom bloku od 10 MHz na nacionalnoj razini
— 3600 MHz – individualno određeni iznos po frekvencijskom bloku od 10 MHz na regionalnoj
(županijskoj) razini za svaku županiju RH i Grad Zagreb kao što je prikazano niže u tablici
— 26 GHz – 7.500.000,00 kuna po frekvencijskom bloku od 200 MHz na nacionalnoj razini.

  Izvor: HAKOM

HAKOM propisuje obvezu pokrivenosti urbanih i ruralnih područja 5G mrežom u određenom vremenskom roku u skladu s Nacionalnim planom razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine:
— Do 31. prosinca 2025. 90% stanovništva svake pojedine jedinice lokalne samouprave u urbanom
području Republike Hrvatske mora biti pokriveno 5G mrežom
— Do 31. prosinca 2025. 25% ukupne površine ruralnih područja Republike Hrvatske mora biti pokriveno 5G mrežom
— Do 31. prosinca 2027. 50% ukupne površine ruralnih područja Republike Hrvatske mora biti pokriveno 5G mrežom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI