SVAKI PUT ISTA PRIČA Čemu predizborna šutnja ako je toliko često krše? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVAKI PUT ISTA PRIČA Čemu predizborna šutnja ako je toliko često krše?

Autor Krunoslav Ćosić

Uskoro će drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, a to znači novo kršenje predizborne šutnje koja počinje u subotu 29. svibnja

  Izvor: Profimedia

Od kad u Hrvatskoj postoje SMS poruke na mobitelima, ovaj format od 160 znakova koristi se kao sredstvo za promociju političkih stranaka i pojedinaca netom prije početka glasovanja za izbore, bili oni lokalni, parlamentarni ili predsjednički.

Tako je bilo i na posljednjim koji su održani u nedjelju 16. svibnja, a već od subote ujutro (15. svibnja) vlasnicima mobitela počele su pristizati razne SMS poruke. Radi se o prekršaju za koji je propisana sankcija, a prekršaj se kažnjava novčanom kaznom, pri čemu optužni prijedlog za navedene prekršaje podnosi nadležno izborno povjerenstvo.

 Primjer promidžbene SMS poruke (dio informacija je naknadno izbrisan)
Primjer promidžbene SMS poruke (dio informacija je naknadno izbrisan)
Izvor: Krunoslav Ćosić

Propisane su i novčane kazne koje se kreću od 3000 do 500.000 kuna:

• od 3.000,00 kuna – fizička osoba
• od 10.000,00 do 30.000,00 kuna – kandidat na izborima
• od 100.000,00 do 500.000,00 kuna – pravna osoba
• od 10.000,00 do 30.000,00 kuna – odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Ipak, nije to spriječilo pojedine kandidate da se građanima obraćaju i tijekom predizborne šutnje. Putem adrese elektroničke pošte [email protected] zaprimljeno je 69 prijava od strane Državnog izbornog povjerenstva i građana, saznajemo od HAKOM-a.

Prijave o prekršiteljima Državno izborno povjerenstvo prosljeđuje Državnom odvjetništvu, a kazne izriče Prekršajni sud.

Kroz nekoliko dana u mnogim gradovima, općinama i županijama će se održati drugi krug lokalnih izbora u kojem će nastupiti relativni pobjednici prvog kruga, u kojem nitko nije osvojio više od polovice zaprimljenih glasova. Za očekivati je da će se priča nastaviti i tijekom sljedećeg vikenda.

 container,voice,country,politics,symbol,wooden floor,flag,ballot Izvor: Shutterstock

Za kršenje predizborne šutnje prijaviti se može u Državno izborno povjerenstvo, Visoka 15,10000 Zagreb, zatim telefonski na brojeve +385 1 4569-712, +385 1 4569-713, faksom na brojeve +385 1 6303-509, +385 1 4569-781 te putem e-maila [email protected] Predlažemo da napravite snimku zaslona telefona (screenshot), kako biste imali dokaz, te dokaz pošaljite uz prijavu.

Za zlonamjerne pozive, SMS ili MMS poruke javite se svom telekom operatoru. Zakon o elektroničkim komunikacijama, članak 105., propisuje da korisnik u navedenom slučaju mora podnijeti pisanu prijavu operatoru u kojoj će navesti vrijeme zaprimanja zlonamjerne komunikacije. Operator nakon što utvrdi sve potrebne činjenice ima obvezu proslijediti prijavu nadležnoj policijskoj upravi na daljnje postupanje.

Za neželjene promidžbene SMS i MMS poruke javite se HAKOM-u na adresu e-pošte: [email protected] Svoj broj telefona možete prijaviti u registar „ne zovi“. Ukoliko i nakon upisa broja u registar primate dolazne pozive, možete se obratiti Državnom inspektoratu koji je nadležan za navedeno područje.

Registar "NE ZOVI" je besplatni javni Registar telefonskih brojeva, isključivo za potrošače koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili SMS i MMS poruka u svrhu promidžbe i prodaje, a propisan je Zakonom o zaštiti potrošača. Dakle, ne odnosi se na aktivnosti, kao što su u ovom slučaju promidžbene aktivnosti političkih stranaka, anketiranje građana i slično. Sukladno navedenom, nakon provedenih izbora u HAKOM-u ne očekuju povećani broj zahtjeva za upis u registar „NE ZOVI“.

 background;ballot;balloting;box;bulletin;campaign;candidate;central;choice;citizen;concept;country;croatia;croatian;democracy;democratic;elect;electing;election;electoral;enfranchised;flag;freedom;government;hand;inserting;local;national;parliament;party;people;policy;political;politics;poll;polling;president;presidential;referendum;regional;secret;suffrage;symbol;system;urn;voice;vote;voter;voting;zagreb Izvor: Profimedia

U nedjelju 16. svibnja glasovati možete od 7 do 19 sati, a ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19:00 sati omogućit će mu se glasovanje i nakon 19:00 sati. Ne znate li gdje se nalazi vaše biračko mjesto, a koristite servis eGrađani, od Ministarstva pravosuđa i uprave dobit ćete poruku svoj korisnički pretinac. U poruci će pisati broj biračkog mjesta, naziv i adresa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI