POČINJE IZBORNA ŠUTNJA Počinje i slanje SMS poruka (odnosno kršenje izborne šutnje) | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POČINJE IZBORNA ŠUTNJA Počinje i slanje SMS poruka (odnosno kršenje izborne šutnje)

Autor Krunoslav Ćosić

S petka na subotu, točno u ponoć, počinje predizborna šutnja. Neki ipak neće šutjeti, svoje misli slat će (vam) SMS porukama. Ali, za to je propisana novčana kazna. Donosimo kompletan vodič za lokalne izbore

  Izvor: Profimedia

Redovni lokalni izbori članova predstavničkih tijela jedinica te izbori općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika održavaju se istodobno, treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine. Ove godine to je u nedjelju 16. svibnja 2021. Sljedeći lokalni izbori u Hrvatskoj održavaju se 18. svibnja 2025. godine.

 background;ballot;balloting;box;bulletin;campaign;candidate;central;choice;citizen;concept;country;croatia;croatian;democracy;democratic;elect;electing;election;electoral;enfranchised;flag;freedom;government;hand;inserting;local;national;parliament;party;people;policy;political;politics;poll;polling;president;presidential;referendum;regional;secret;suffrage;symbol;system;urn;voice;vote;voter;voting;zagreb Izvor: Profimedia

Izborna šutnja počinje 24 sata prije dana održavanja izbora - protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora; dakle u nedjelju u 19 sati. Izborna šutnja je period tijekom kojeg je zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Ali, SMS poruke, koje mnogi više niti ne koriste za komunikaciju, postaju kanal kroz koji se jednostavno i sigurno može nastaviti s propagandom. I dok za WhatsApp i druge instant poruke morate imati aktivan podatkovni promet (putem mobilne ili Wi-Fi mreže), za SMS poruke vam treba samo jedna crtica GSM signala.

I kroz e-mail korespondenciju se šalju promidžbene poruke kao i telefonskim pozivima, ali i kroz razne druge kanale (Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, Signal, Telegram…).

 woman phone sms sad upset telephone smartphone smart adult people jacket female curly person beautiful cell model success one technology portrait mobile hand business call leadership life happiness talking worker confidence elegant executive close formal employee professional hair career style job alone middle age blue sweater melancholy melancholia hip vapour;woman phone sms sad upset telephone smartphone;woman phone sms sad upset telephone smartphone smart adult people jacket female curly person beautiful cell model success one technology portrait mobile hand business call leadership life happiness talking worker confidence elegant executive close formal employee professional hair career style job;woman phone sms sad upset telephone smartphone smart adult people jacket female curly person beautiful cell model success one technology portrait mobile hand business call leadership life happiness talking worker confidence elegant executive close formal;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Ukoliko netko odluči prekršiti izbornu šutnju, za povredu je propisana sankcija, a prekršaj se kažnjava novčanom kaznom, pri čemu optužni prijedlog za navedene prekršaje podnosi nadležno izborno povjerenstvo:

• od 3.000,00 kuna – fizička osoba
• od 10.000,00 do 30.000,00 kuna – kandidat na izborima
• od 100.000,00 do 500.000,00 kuna – pravna osoba
• od 10.000,00 do 30.000,00 kuna – odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Za kršenje predizborne šutnje prijaviti se može u Državno izborno povjerenstvo, Visoka 15,10000 Zagreb, zatim telefonski na brojeve +385 1 4569-712, +385 1 4569-713, faksom na brojeve +385 1 6303-509, +385 1 4569-781 te putem e-maila [email protected] Predlažemo da napravite snimku zaslona telefona (screenshot), kako biste imali dokaz, te dokaz pošaljite uz prijavu.

 Primjer promidžbene SMS poruke (dio informacija je naknadno izbrisan)
Primjer promidžbene SMS poruke (dio informacija je naknadno izbrisan)
Izvor: Krunoslav Ćosić

Za zlonamjerne pozive, SMS ili MMS poruke javite se svom telekom operatoru. Zakon o elektroničkim komunikacijama, članak 105., propisuje da korisnik u navedenom slučaju mora podnijeti pisanu prijavu operatoru u kojoj će navesti vrijeme zaprimanja zlonamjerne komunikacije. Operator nakon što utvrdi sve potrebne činjenice ima obvezu proslijediti prijavu nadležnoj policijskoj upravi na daljnje postupanje.

Za neželjene promidžbene SMS i MMS poruke javite se HAKOM-u na adresu e-pošte: [email protected] Svoj broj telefona možete prijaviti u registar „ne zovi“. Ukoliko i nakon upisa broja u registar primate dolazne pozive, možete se obratiti Državnom inspektoratu koji je nadležan za navedeno područje.

U nedjelju 16. svibnja glasovati možete od 7 do 19 sati, a ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19:00 sati omogućit će mu se glasovanje i nakon 19:00 sati. Ne znate li gdje se nalazi vaše biračko mjesto, a koristite servis eGrađani, od Ministarstva pravosuđa i uprave dobit ćete poruku svoj korisnički pretinac. U poruci će pisati broj biračkog mjesta, naziv i adresa.

  Izvor: eGrađani

Na biračko mjesto ponesite identifikacijski dokument, a to može biti osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom na osnovi koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača.

Za razliku od parlamentarnih izbora, na lokalnim izborima vrijedi pravilo da birači mogu glasovati samo u svom mjestu prebivališta te nije moguće glasovanje u nekom drugom mjestu izvan mjesta prebivališta, bilo na području Republike Hrvatske, bilo u inozemstvu.

Koga sve biramo ovisi o broju stanovnika grada i županije:

• u županiji koja ima više od 250.000 stanovnika i gradu koji ima više od 100.000 stanovnika župan i gradonačelnik imaju dva zamjenika koji se biraju zajedno s njima. U Zagrebu biramo članove općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba - predstavnička tijela jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike - nositelje izvršne vlasti u jedinicama
• u županiji koja ima do 250.000 stanovnika, gradu i općini koji imaju više od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije, župan i gradonačelnik odnosno općinski načelnik imaju jednog zamjenika koji se bira zajedno s njima
• u pojedinim jedinicama biraju se i zamjenici općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda hrvatskog naroda.

 container,voice,country,politics,symbol,wooden floor,flag,ballot Izvor: Shutterstock

Kako se obavlja glasovanje?

• osobno na biračkom mjestu glasačkim listićem
• za članove predstavničkih tijela zaokružite redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje
• za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje. Glasovanjem tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, ujedno se glasuje i za njegova zamjenika kada se uz kandidata bira i njegov zamjenik, te nema mogućnosti odvojenog glasovanja za zamjenike kandidata
• za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda, glasački listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasuje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI