NEKAD JE KOŠTALO POPRILIČNO, A KOLIKO TO SADA KOŠTA? Prijepis rabljenog vozila | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEKAD JE KOŠTALO POPRILIČNO, A KOLIKO TO SADA KOŠTA? Prijepis rabljenog vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Planirate kupnju rabljenog automobila vrijednosti 100.000 kuna i zanima vas koliko će vas koštati još i prijepis

  Izvor: Profimedia

U ne tako davnoj prošlosti, plaćao se iznos od 5 posto vrijednosti rabljenog automobila. Ako ste u kupoprodajnom ugovoru napisali vrijednost 50.000 kuna i došli kod službenika s tim iznosom, on bi za svaki slučaju provjerio marku i model te godinu proizvodnje automobila i prema tablici rekao koliko ćete zaista platiti iznos za prijepis.

Mogli ste angažirati sudskog vještaka koji bi detaljno pregledao vozilo te bi na osnovi ogrebotina, prethodnih sudara i nekih drugih nedostataka procijenio pravu vrijednost vozila pa ste tako mogli proći povoljnije. U svakom slučaju, iznos koji se plaćao bio je poprilično visok. Na onih 100.000 kuna potrebno je bilo platiti 5000 kuna odnosno 5 posto.

  Izvor: Narodne novine

Koliko se danas plaća za prijepis osobnog automobila? Više se ne uzima u obzir vrijednost vozila nego se uzimaju u obzir neki drugi parametri. Snaga motora i godina proizvodnje dva su faktora koja će u konačnici definirati ukupnu naknadu. Djelomično će utjecati i prijenos registarskih pločica – dakle, prenosi li kupac na sebe i prethodnu registraciju. Ovo je izvedivo unutar istog područja (na primjer, Zagreb, Osijek, Slavonski Brod).

Postavit ćemo snagu motora 100 kW te 2016. godinu te da se pločice prenose (u tom slučaju štedite 86,55 kuna). Potrebno je još dodati upravnu pristojbu na stjecanje rabljenih vozila. Pravne i fizičke osobe sa sjedištem ili prebivalištem u RH plaćaju upravnu pristojbu na stjecanje rabljenih motornih vozila u RH na koja se plaća posebni porez na motorna vozila. Upravna pristojba ne plaća se: prilikom darovanja. U konačnici, platit ćete ukupno 3121,20 kuna u ovom slučaju.

Kad bi motor imao snagu 150 kW, za istu godinu platili biste 4621,20 kuna, a za 200 kW iznos ide na 6121 kuna. Sigurni smo da i cijena vozila više ne bi bila 100.000 kuna nego više. Dakle, iznos za prijepis rabljenog vozila poprilično je niži.

 car horn;nervous;male;driver;pushing;honking;warning;traffic;hands;man;adult;caucasian;one person;steering wheel;dashboard;drive;vehicle;safety;travel;transport;anxious;tense;transportation;stress;road rage;white;stressed;category_code_science;category_code_&;category_code_technology Izvor: Profimedia

Prilikom registracije vozila na ime stjecatelja vozila propisano je plaćanje upravne pristojbe. U slučaju kupoprodaje rabljenog motornog vozila nije potrebno ovjeravati potpis prodavatelja kod javnog bilježnika već nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora kupac s istim odlazi u stanicu za tehnički pregled vozila (STP).

Tamo mu obračunavaju upravnu pristojbu te kupac (vlasnik vozila) može odmah istu platiti i registrirati vozilo. Ukratko, vlasniku vozila omogućeno je da čitav postupak stjecanja i registracije obavi u STP. Vlasnik vozila bira kako/gdje će platiti upravnu pristojbu pa tako može izabrati da plaćanje upravne pristojbe obavi izvan STP primjerice putem internet bankarstva, u banci, FINI ili pošti.

Iznos upravne pristojbe za osobne automobile izračunava se prema sljedećoj tablici, a na HAK-ovoj web stranici možete izračunati ukupan iznos koji se plaća prilikom prijepisa rabljenog vozila.

  Izvor: Porezna-uprava.hr

Ako ste vi prodavatelj vozila i ukoliko vas kupac nagovara da ne prepisujete vozilo na njega nego da ostane na vama, nemojte na to pristajati – niti je iznos velik u konačnici, a možete si priskrbiti samo kasnije probleme (kazne za parking te bilo kakav drugi prekršaj ili nešto drugo za što se automobil može koristiti).

 elbow greeting;greet;elbow bump;risk;outdoor;street;being careful;disease;unidentifiable people;health;coronavirus;elbow;bump;greeting;covid-19;epidemic;concept;day;adult;sleeve;jacket;female;two;together;touchless;quarantine;health care;elbow bumping;friendship;handshake;social distancing;pandemic;people;woman;protection;no face;depersonalized;person;movement;friends;avoid;hand;hygiene;stop;spread;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI