SUDAR S VOZILOM IZ DRUGE ZEMLJE Znate li proceduru koje se morate držati nakon nesreće? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SUDAR S VOZILOM IZ DRUGE ZEMLJE Znate li proceduru koje se morate držati nakon nesreće?

Autor Krunoslav Ćosić

Šteta na vozilima može biti manja ili veća, možete imati sudar s domaćim ili stranim vozilom. Pozabavit ćemo se upravo tom temom

  Izvor: Profimedia

Što ako se sudarite s vozilom koje je registrirano u drugoj zemlji, na primjer u Mađarskoj? Kako ćete se sporazumjeti? Bez obzira gdje se dogodila nesreća, u Hrvatskoj, u Mađarskoj ili u nekoj trećoj zemlji, procedura je ista.

 IDENTIFICATION LICENSE PLATE AUTO AUTOMOBILE AUTOMOBILES AUTOMOTIVE REGISTRATION PLATE NATIONALITY AUTOS CAR CARS CLOSE UP CLOSE-UP CLOSEUP CONCEPT CONCEPTS DAYTIME EUROPE EXTERIOR HUNGARY H HUNGARI;IDENTIFICATION LICENSE PLATE AUTO AUTOMOBILE AUTOMOBILES AUTOMOTIVE REGISTRATION PLATE NATIONALITY AUTOS CAR CARS CLOSE UP CLOSE-UP CLOSEUP CONCEPT CONCEPTS DAYTIME EUROPE EXTERIOR HUNGARY H HUNGARIAN GO EU EUROPEAN IDENTIFICATION INDUSTRY LICENSE;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Imate li sreće da je nastala samo manja materijalna šteta na vozilima, ukoliko su vozila u pokretnom stanju treba ih odmah ukloniti s kolnika kako bi se omogućio nesmetani promet. Zatim slijedi popunjavanje Europskog izvješća o prometnoj nesreći. Možete potpisati i neki drugi papir na kojem ste opisali situaciju na mjestu nesreće, a nemojte zaboraviti razmijeniti podatke s drugom stranom.

Ono što vam u konkretnom slučaju nesreće s mađarskim vozilom može biti pozitivno je da popunjavanje obrasca izgleda isto i na hrvatskom i na bilo kojem drugom jeziku, pa tako i na mađarskom. Tekst je identičan na svim jezicima pa ako popunjavate obrazac koji je na madžarskom samo ga usporedite s vašim na hrvatskom jeziku.

Pretpostavljamo da u vozilu imate obrazac Europsko izvješće o prometnoj nesreći? Radi se o jedinstvenom obrascu kojeg je osmislilo Insurance Europe (europsko udruženje osiguratelja), a sadržaj je i zaštićen.

  Izvor: huo.hr

Bilo bi dobro zapisati podatke od mogućih svjedoka, ukoliko žele svjedočiti situaciji koja se dogodila. Mogu to biti zaposlenici u obližnjim trgovinama, salonima ili prolaznici. Obavezno fotografirajte vozila sa svih strana, prije nego ih maknete s prometnice. Snimiti i sva oštećenja na vašem i na drugom vozilu kako bi se kasnije mogle utvrditi sve činjenice koje su dovele do sudara.

Nakon što obrazac popunite, potrebno ga je potpisati, a ono što je bitno za istaknuti je da se kroz obrazac ne ustanovljava krivac. Čak i sve ono što ste napisali u obrascu te potpisali na kraju možete opovrgnuti. Dakle, ne priznaje se krivnja čak i ako to možda tako izgleda. Čak i ako na obrascu opišete drugačije stanje, druga vam strana to ne može prigovoriti jer niti vi niti druga strana niste suci.

 transport accident crash car motorway police rta;transport car crash accident road traffic bump motorway people police policeman person emergency services damage crashed vehicle busy hard shoulder cars crashes accidents roads bumps motorways emergencys emergencies rta road traffic accident investigation;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Osiguravajuća društva će utvrditi stvarno stanje i činjenice pa ako vam se u prvi mah učinilo da ste vi krivac, to se kasnije može promijeniti istragom svih detalja na prometnici te činjenica koje su prethodile nesreći. Naknadnim postavljanjem vozila u položaj koji se dogodio prilikom sudara daje ovlaštenim osobama priliku da utvrde činjenice.

Naročito je to interes osiguranju osobe koja je skrivila nesreću. Njima nije u interesu da ispadnu krivi te će poduzeti sve što je moguće kako bi to osporili. Naravno, samo ako je to zaista i moguće.

Stoga, dok su vozila na pozicijama koje su zauzele nakon sudara, obavezno premjerite udaljenost koracima i zabilježite te podatke za sebe. Premjerite i tragove kočenja, snimite ih obavezno, a pokupite i sve dijelove vozila koji su otpali i nalaze se na kolniku.

 witnesses;bulge;body;body damage;accident insurance;claim;dispute;blame;legal expenses;insurance liability;holder;car witnesses;accident;car;broken;damage;insurance;Accident;car accident;fender;bender;driveway;exit;urban road;traffic route;accident part;company;accidental;damage rider;discuss;driver argue;car insurance;car insurance coverage;Comprehensive;partial coverage;insurance premium;debt;guilty;polluter;injured;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Vratimo se na Mađara iz našeg primjera. Od njega obavezno zatražite kopiju njegove zelene karte, S obzirom da zelena karta nije obavezna na području Europske unije nego samo izvan, nemojte se uzrujavati ako vozač nema zelenu kartu sa sobom. Ali, ako je vozilo iz Srbije ili Bosne i Hercegovine, obavezno tražite kopiju zelene karte.

Do sada nismo spomenuli dolazak policije na mjesto nesreće jer to nije obavezno, ali vam svakako savjetujemo da nazovete broj 192 i ostavite obavijest o događaju te poruku da ćete se probati dogovoriti s drugom stranom. Ukoliko vam druga strana odbija dati podatke, vozilo nije registrirano odnosno nije osigurano, vozač je alkoholiziran ili drogiran onda obavezno pozovite policiju.

Na licu mjesta možete provjeriti i da li je vozilo s hrvatskim registarskim oznakama osigurano. Posjetite web stranicu Hrvatskog ureda za osiguranje te upisom registracije provjerite ima li vozilo obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti. O toj smo temi opširno pisali na Smartlife.hr

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI