MOŽDA VAS TO KOPKA Znamo kako provjeriti ima li vozilo prijavljene štete, ali i gdje je osigurano | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MOŽDA VAS TO KOPKA Znamo kako provjeriti ima li vozilo prijavljene štete, ali i gdje je osigurano

Autor Krunoslav Ćosić

Saznajte u kojem je osiguravajućem društvu svoje vozilo osigurao vaš susjed ili prijatelj te postoje li prijavljene štete na vašem vozilu

  Izvor: Shutterstock

„Netko je ogrebao naše vozilo na parkingu“, jedan je od scenarija koji se mogu čuti između bračnih partnera, očeva i sinova, majki i kćerki… Sumnjate li u ishod te vjerodostojnost te izjave, provjerite postoje li prijavljene štete odnosno nesreće. Možda je vozilo sudjelovalo u manjoj prometnoj nesreći, nema ozlijeđenih niti velike štete, ali onaj vozač koji je skrivio štetu na vozilima (ako ne postoji kasko osiguranje) morat će sam popraviti svoje vozilo. Ono drugo vozilo naplatit će se iz obavezne police osiguranja.

 accident;automobile;automotive;background;blue;body;bumper;business;car;closeup;color;damage;damaged;design;dirty;front;insurance;light;metal;motor;old;repair;road;ruined;rust;safety;street;swiping;texture;traffic;transportation;vehicle;vintage;white Izvor: Profimedia

Ali, što ako vam se zaista dogodi i sudjelujete u prometnoj nesreći s lakšim posljedicama, bez ozlijeđenih, uz sitne ogrebotine na limariji vozila, a druga vas strana (krivac) uvjeri da ne zovete policiju jer je šteta mala (što je uobičajeno u takvim situacijama, policija se zaista ne zove za manje prometne udese)?

Trebali biste provjeriti ima li drugo vozilo, koje je sudjelovalo u nesreći, zaista obavezno osiguranje. Poznato je da se po hrvatskim prometnicama svakodnevno voze tisuće vozila bez obaveznog osiguranja.

I u prvom i u drugom slučaju (ona ogrebotina s parkinga te druga strana koja je preložila da se ne zove policija) bitno je provjeriti stvarne činjenice. Hrvatski ured za osiguranje na svojoj web stranici https://huo.hr/hr/provjera-osiguranja nudi pristup bazi podataka o osiguranju od automobilske odgovornosti vozila registriranih u Hrvatskoj.

 Ilustracija
Ilustracija
Izvor: huo.hr

Potrebno je upisati datum nesreće i registarsku oznaku vozila, a na ekranu će se pojaviti informacije o marki i tipu vozila, broju šasije te kod kojeg je osiguravajućeg društva vozilo osigurano. Pisat će i broj police osiguranja. Ovo se odnosi na provjeru police, a na taj isti način (unosom recimo današnjeg datuma pod datum nesreće) saznat ćete za bilo koje registrirano vozilo u kojem je osiguravajućem društvu osigurano.

Znat ćete tako kod koga vaš susjed, vaš prijatelj ili rođak osigurava vozilo. Istovremeno, unosom vaše registarske oznake imat ćete informaciju da li je vaše vozilo, dok ga je vozila druga osoba, sudjelovalo u kakvoj nesreći. Imat ćete „crno na bijelo“ da li je ona ogrebotina zaista nastala na parkingu ili je vozač vašeg vozila oštetio neko drugo vozilo. Naravno, saznat ćete to i na polici osiguranja prilikom sljedeće registracije, ovisno koliki ćete bonus imati na polici.

 Ilustracija
Ilustracija
Izvor: huo.hr