Europska komisija pokreće službeni postupak protiv TikToka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Europska komisija pokreće službeni postupak protiv TikToka

Autor Krunoslav Ćosić

Temelj za istragu je Akt o digitalnim uslugama koji se bavi zaštitom maloljetnika

 Tiktok-influenseri.jpeg Izvor: TIKTOK / CHARLIDAMELIO

Transparentnost oglašavanja, pristup podacima za istraživače te upravljanje rizicima povezanima s dizajnom koji stvara ovisnost i štetnim sadržajem razlozi su zašto Europska komisija protiv TikTok mreže pokreće službene postupke.

Ustanovit će je li TikTok možda prekršio Akt o digitalnim uslugama u spomenutim područjima koja uključuju i zaštitu maloljetnika.

Na temelju dosad provedene preliminarne istrage, među ostalim na temelju analize izvješća o procjeni rizika koje je TikTok poslao u rujnu 2023., kao i odgovora društva TikTok na službene zahtjeve Komisije za informacije (o nezakonitom sadržaju, zaštiti maloljetnika i pristupu podacima), Komisija je odlučila pokrenuti službeni postupak protiv društva TikTok u skladu s Aktom o digitalnim uslugama.

 European Commission Europska komisija.jpg Izvor: Monkey Business / Shotshop GmbH / Profimedia

Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba izjavila je: „Sigurnost i dobrobit internetskih korisnika u Europi od ključne su važnosti. TikTok treba pomno razmotriti usluge koje nudi i pažljivo razmotriti rizike koje predstavljaju za svoje korisnike – mlade i stare. Komisija će sada provesti temeljitu istragu ne dovodeći u pitanje ishod.“

Kao platforma koja obuhvaća milijune djece i tinejdžera TikTok mora u potpunosti poštovati Akt o digitalnim uslugama i imati posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu, smatra Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

 TikTok (2).jpg Izvor: Unsplash / Hello I'm Nik

Službeni postupak pokreće se zbog povrede prava kako bi se osiguralo poduzimanje razmjernih mjera za zaštitu fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. „Ne smijemo štedjeti sve napore kako bismo zaštitili svoju djecu“, dodao je Breton.

Pokretanjem službenog postupka Komisija se ovlašćuje za poduzimanje daljnjih provedbenih koraka kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti. TikTok je 25. travnja 2023. proglašen vrlo velikom internetskom platformom (VLOP) u skladu s Aktom EU-a o digitalnim uslugama.

Nastupilo je to nakon što su iz TikToka izjavili da u EU-u imaju 135,9 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. TikTok je kao VLOP četiri mjeseca od uvrštenja na popis morao početi ispunjavati niz obveza utvrđenih u Aktu o digitalnim uslugama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI