AKT O DIGITALNIM USLUGAMA: Donosi sigurniji internetski prostor | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AKT O DIGITALNIM USLUGAMA: Donosi sigurniji internetski prostor

Autor Krunoslav Ćosić

Uključeni su još i transparentnost i odgovornost na razini Europske unije

 Sigurnost pametni telefon (2).jpg Izvor: Shutterstock

Europa je spremna za digitalno doba. Akt o digitalnim uslugama počinje se primjenjivati na sve internetske platforme u EU-u. Taj ključni pravilnik EU-a internetsko okruženje želi učiniti sigurnijim, pravednijim i transparentnijim, a od 17. veljače primjenjuje se na sve internetske posrednike u EU-u.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, ističe kako "započinje novo doba, uz sigurniji internetski prostor, transparentnost i odgovornost, bolju zaštitu od nezakonitog sadržaja i osnaživanje korisnika. Europska komisija i države članice sada raspolažu svim alatima za suradnju i provedbu pravila Akta o digitalnim uslugama."

Platforme koje nisu određene kao vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice bit će pod nadzorom, na razini država članica, neovisnog regulatornog tijela koje djeluje kao nacionalni koordinator za digitalne usluge (DSC).

 Nadzorna ploča za sigurnost i privatnost.jpg Izvor: Youtube

Nacionalni koordinatori bit će odgovorni da te platforme djeluju u skladu s pravilima. DSC-ovi će nadzirati i provoditi Akt o digitalnim uslugama za platforme s poslovnim nastanom u njihovoj državi.

Nacionalni koordinatori i Komisija osnovat će neovisnu savjetodavnu skupinu, Europski odbor za digitalne usluge, kako bi se osiguralo da se Akt o digitalnim uslugama dosljedno primjenjuje i da korisnici diljem EU-a uživaju ista prava, bez obzira na to gdje internetske platforme imaju poslovni nastan.

U skladu s Aktom o digitalnim uslugama korisnici iz EU-a bolje su zaštićeni od nezakonite robe i sadržaja te se njihova prava poštuju na internetskim platformama na kojima se povezuju s drugim korisnicima, dijele informacije ili kupuju proizvode.

 Cyber sigurnost (2).jpg Izvor: Acronis

Od kraja kolovoza 2023. Akt o digitalnim uslugama već se primjenjuje na 19 vrlo velikih internetskih platformi i tražilica (VLOSE) određenih u travnju 2023. (s prosječno više od 45 milijuna korisnika mjesečno).

Tri druge platforme koje su u prosincu 2023. određene kao vrlo velike internetske platforme moraju do kraja travnja ispuniti najstrože obveze iz Akta o digitalnim uslugama. Međutim, od sutra će morati ispunjavati opće obveze iz Akta o digitalnim uslugama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI