EUROPSKA KOMISIJA PROVJERAVA: Širi li X nezakonit sadržaj i dezinformacije | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKA KOMISIJA PROVJERAVA: Širi li X nezakonit sadržaj i dezinformacije

Autor Krunoslav Ćosić

Twitter odnosno platforma X je pod nadzorom europskih regulatornih tijela

 platforma X (1).jpg Izvor: Rafael Henrique/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Europska Komisija je platformi X (bivši Twitter) uputila službeni zahtjev za informacijama u skladu s odredbama Akta o digitalnim uslugama. Zahtjev se temelji na tvrdnjama koje su službe Komisije primile o navodnom širenju nezakonitog sadržaja i dezinformacija.

Posebno se ističe širenje terorističkog i nasilnog sadržaja te govora mržnje. Zahtjev se odnosi i na usklađenost s drugim odredbama Akta o digitalnim uslugama. Razlog je što X spada u velike internetske platforme te od kraja kolovoza 2023. mora poštovati sve odredbe Akta o digitalnim uslugama.

Uključena je procjena i ublažavanje rizika povezanih sa širenjem nezakonitog sadržaja, dezinformacija, rodno uvjetovanog nasilja kao i sve negativne učinke na ostvarivanje temeljnih prava, prava djeteta, javne sigurnosti i mentalne dobrobiti.

 platforma X (2).jpg Izvor: Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia

U ovom konkretnom slučaju službe Komisije istražuju usklađenost X-a s Aktom o digitalnim uslugama, između ostalog i vezano za njegov pristup i prakse kod prijava nezakonitog sadržaja, rješavanja pritužbi, procjene rizika i mjera za ublažavanje utvrđenih rizika. Službe Komisije ovlaštene su zatražiti dodatne informacije od platforme X kako bi provjerile ispravnu provedbu zakona.

Stoga X zatražene informacije službama Komisije mora dostaviti do 18. listopada 2023. Moraju odgovoriti na pitanja povezana s aktivacijom i funkcioniranjem X-ova protokola za odgovor na krizu, a o ostalim pitanjima do 31. listopada 2023.

Na temelju odgovora platforme X Komisija će odrediti iduće korake. To bi moglo uključivati i službeno pokretanje postupka u skladu s člankom 66. Akta o digitalnim uslugama. Na zahtjev za pružanjem informacija – u skladu s člankom 74. stavkom 2. Akta o digitalnim uslugama – Komisija može izreći novčane kazne u slučaju odgovora koji bi sadržavali netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije.

 Djevojka zena pametni telefon zlostavljanje.jpg Izvor: Asif HASSAN / AFP / Profimedia

Što ako X ne odgovori? Komisija može informacije zatražiti formalnom odlukom. U tom bi slučaju izostanak odgovora u naznačenom roku mogao dovesti do izricanja sankcija.

Akt o digitalnim uslugama temelj je digitalne strategije EU-a i njime se utvrđuje novi, dosad nezabilježen standard za odgovornost internetskih platformi u pogledu dezinformacija, nezakonitog sadržaja kao što je nezakoniti govor mržnje i drugih društvenih rizika. Uključuje čvrsta jamstva slobode izražavanja, kao i drugih prava korisnika.

Komisija je 25. travnja 2023. odredila 19 vrlo velikih internetskih platformi i vrlo velikih tražilica, odnosno svih onih kojima je broj korisnika iznad 45 milijuna – odnosno 10 % stanovništva EU-a. Usluge ovih platformi moraju biti u skladu s cijelim skupom odredbi Akta o digitalnim uslugama koji je stupio na snagu krajem kolovoza 2023.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI