NAKON PET MJESECI ISTRAGE: Apple iMessage nisu u suprotnosti s EU zakonom | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAKON PET MJESECI ISTRAGE: Apple iMessage nisu u suprotnosti s EU zakonom

Autor Davor Dakić

Unatrag nekoliko mjeseci Europska komisija je pod povećalom pratila Appleove poruke

 Apple iMessage (2).jpg Izvor: Marvin Tolentino / Alamy / Alamy / Profimedia

Zakon o digitalnim tržištima (Digital Markets Act - DMA) propisao je kako velike tehnološke tvrtke moraju svoje poslovanje prilagoditi korisnicima i regulativama Europske unije. Apple je kao i sve velike druge tech tvrtke proglašen „gatekeeperom“.

Europska komisija definira gatekeepere kao velike internetske platforme koje pružaju važnu poveznicu između poduzeća i potrošača sa svojim osnovnim uslugama (kako ih definira regulator) podložnim pravilima. Zakon je osmišljen kako bi se spriječilo nekonkurentno ponašanje vezano posebno za te temeljne platforme.

Unatrag pet mjeseci pratili su Appleove poruke i zaključili kako Appleova usluga iMessage ne bi trebala potpadati pod nove propise Zakona o digitalnim tržištima, pravila koja bi kompaniju prisilila na niz ustupaka oko interoperabilnosti.

 Apple iMessage (1).jpg Izvor: ifeelstock / Alamy / Alamy / Profimedia

Regulator je objavio rezultate petomjesečne istrage o tome može li se iMessage smatrati temeljnom uslugom. Apple ima status „vratara“ (gatekeepera) u odnosu na iOS, njegov App Store i Safari preglednik. Ostale tvrtke s takvim statusom su Meta Platforms, Microsoft, Alphabet, Amazon i TikTok (odnosno vlasnik ByteDance).

Uz iMessage, Europska komisija je također odlučila da Microsoftova tražilica Bing, preglednik Edge i usluga internetskog oglašavanja Microsoft Advertising ne spadaju u DMA pravila nakon ispitivanja tih usluga.

Istrage su započele u rujnu 2023., a Apple i Microsoft tvrde da se takve usluge ne bi trebale kvalificirati kao temeljne platforme, prenosi Mobile World Live.

U prosincu 2023. Bloomberg je izvijestio kako je Europska komisija imala privremeno mišljenje da iMessage nije važan pristupnik za poslovne korisnike pa bi Apple vjerojatno trebao izbjeći podvrgavanje DMA pravilima.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI