Hoćemo li uskoro moći slati poruke između WhatsAppa i Vibera? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Hoćemo li uskoro moći slati poruke između WhatsAppa i Vibera?

Autor Krunoslav Ćosić

Mnoge korisnike muči razmjena poruka između različitih aplikacija

 WhatsApp (3).jpg Izvor: Pixabay

Instant poruke dio su svakodnevice svakog korisnika pametnog telefona koji ima najmanje jednu, a mnogi i više različitih aplikacija poput Vibera, WhatsAppa, Telegrama, Signala itd. Sve korisnike muči isti problem – slanje poruka je moguće samo između dva telefona s istom instaliranom aplikacijom.

Hoće li se to uskoro promijeniti? Navodno WhatsApp planira surađivati s drugim aplikacijama za razmjenu poruka tako da bi korisnici uskoro mogli slati poruku na WhatsApp s neke druge usluge. Pri tome će WhatsApp, kao i mnoge druge velike tehnološke platforme, morati napraviti neke značajne promjene.

Razlog je kako bi sve bilo u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima Europske unije (DMA). Jedna od promjena koje zakon traži je interoperabilnost s drugim platformama za razmjenu poruka.

 WhatsApp kanali channels.jpg Izvor: Wabetainfo

Kako je za Wired objasnio direktor inženjeringa WhatsAppa Dick Brouwer pomak prema interoperabilnosti prvo će uključivati tekstualne poruke, slike, glasovne poruke, video zapise i datoteke koje jedna osoba šalje drugoj. Takve poruke bi se nalazile u novom odjeljku same aplikacije te bi bile odvojene od uobičajene komunikacije unutar iste aplikacije.

To bi trebalo omogućiti korisnicima da razgovaraju s ljudima na WhatsAppu putem aplikacija trećih strana kao što su iMessage, Telegram, Google Messages i Signal te obrnuto. Međutim, sve ovisi o tome hoće li se u to pridružiti i druge tvrtke.

Sve zabrinjava kako će aplikacija WhatsApp, koja je u vlasništvu tvrtke Meta, čuvati poruke sigurnima i šifriranima kada se počnu uključivati druge usluge. Očekivano, cilj WhatsAppa je da usluge slanja poruka s kojima se povezuju koriste isti protokol signala za šifriranje poruka.

 WhatsApp.jpg Izvor: Shutterstock

Iz Mete kažu da su otvoreni za aplikacije koje koriste alternativne protokole šifriranja sve dok tvrtke mogu dokazati da "dostižu sigurnosne standarde koje WhatsApp navodi u svojim smjernicama." Treba napomenuti i da će usluge trećih strana također morati potpisati ugovor s Metom prije nego što se priključe na WhatsApp. Više detalja o tome trebalo bi biti poznato u ožujku 2024.

Do tada je Europska unija Meti i drugim velikim platformama dala rok za prilagodbu poslovanja prema Zakonu o digitalnim tržištima Europske unije. Stoga, čak i ako dođe do povezivanja različitih platformi nije poznato hoće li interoperabilnost biti dostupna samo na teritoriju EU-a ili i u drugim dijelovima svijeta.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI