WEB HEROJ: Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

WEB HEROJ: Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba

Autor Krunoslav Ćosić

Ravnateljstvo hrvatske policije predstavilo je internetsku stranicu kako bi se ukazalo na problem kibernetičkog kriminala

 Prijevare kreditna kartica (1).jpg Izvor: Shutterstock

Projekt provodi Služba kibernetičke sigurnosti i Služba prevencije Ravnateljstva policije u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2024. godine, a s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i EU.

Preventivna kampanja naziva „Web heroj“, pod sloganom „Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba“, provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

U online svijetu sve je više različitih vrsta prijevara poput prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažne stranice banaka, krađa identiteta pozivom, zlonamjerni programi za mobilne uređaje i slično, istaknula je voditeljica Službe prevencije Sandra Veber, ujedno i voditeljica kampanje.

 Web heroj, MUP RH (1).jpg Izvor: MUP

Kampanja „Web heroj“ je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu. Tijekom iduće godine preventivna kampanja provodit će se kroz edukaciju građana putem tribina, videomaterijala, tv i radio spotova, društvenih mreža te letaka i brošura.

„U 2022. godini, od različitih oblika kibernetičkih napada, najčešće internetskih prijevara, šteta je iznosila šest milijuna eura dok u isto vrijeme ove godine iznosi više od 9,7 milijuna eura. Time je vidljiv porast od gotovo 50 posto, što ukazuje kako je ova kampanja uistinu potrebna. Ove godine zabilježili smo 1781 kibernetički napad, od kojih 90 posto čine različiti oblici računalnih prijevara i to je porast od 11,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Zaključno, kriminal raste za 11 posto dok materijalna šteta raste za 50 posto“, izjavio je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić, ujedno i voditelj projekta.

 Web heroj, MUP RH (2).jpg Izvor: MUP

Tijekom ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je 40-ak kaznenih prijava na štetu građana i trgovačkih društava kojima počinitelji šalju lažne, tzv. „phishing“ poruke, najčešće putem elektroničke pošte ili SMS-a u ime hrvatskih poslovnih banaka.

U raznim porukama traže da se ažurira aplikacija za internet bankarstvo, no ta poveznica vodi na lažne stranice banaka na kojima građani unose svoje osobne podatke i budu materijalno oštećeni. Materijalna šteta od samo tih 40-ak kaznenih prijava iznosi dva milijuna eura.

Savjeti kako se zaštititi

• budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito
• nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica
• ako smatrate da ste prevareni dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju
• nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.

Puno korisnih savjeta o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj. Dvaput provjerite prije nego što kliknete i ne dajte se navući!

Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba!
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI