NACRT EU ZAKONA: Regulirat će korištenje umjetne inteligencije | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NACRT EU ZAKONA: Regulirat će korištenje umjetne inteligencije

Autor Ivan Vukić

Planirane su različite razine financijskih kazni, za one koji se ne budu držali zakona

 Robot umjetna inteligencija Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Zastupnici Europske unije (EU) postigli su privremeni dogovor o nacrtu zakona koji će regulirati korištenje umjetne inteligencije, a vlasti će finalizirati detalje u nadolazećim tjednima.

Nakon trodnevnih pregovora Europsko vijeće izjavilo je da se složilo s Europskim parlamentom i Europskom komisijom (EK) oko nacrta Zakona o umjetnoj inteligenciji. Cilj je osigurati da sustavi koji se koriste u bloku poštuju temeljna ljudska prava.

Navedeno je da se pravila neće primjenjivati na upotrebu umjetne inteligencije u vojsci i obrani, istraživanju i neprofesionalnim aplikacijama od strane potrošača, prenosi Mobile World Live. Vlasti su se odlučile za format prema kojem bi sustavi umjetne inteligencije bili klasificirani kao minimalni, visoki ili neprihvatljivi.

Tehnologije uključujući filtre neželjene pošte ili inteligentne preporuke bit će klasificirane kao minimalni rizik dok će se AI koristiti u kritičnoj infrastrukturi, za medicinske uređaje, rad ili obrazovne ustanove, granične kontrole, a provođenje pravde i provedba zakona ocijenjeni su visokorizičnim.

 umjetna inteligencija Pexels (4).jpg Izvor: Pavel Danilyuk / Pexels

Sustavi umjetne inteligencije koji se smatraju "očiglednom prijetnjom" temeljnim pravima javnosti bit će zabranjeni pod "neprihvatljivim rizicima", uključujući sustave koji dopuštaju prediktivni policijski nadzor, društveno bodovanje i manipulaciju ljudskim ponašanjem.

Neke upotrebe biometrijske identifikacije ili nadzora također će biti zabranjene, uz "uske iznimke" za nadzor javnih prostora. EK je primijetila da će postojati "dodatne obvezujuće obveze" za najmoćnije modele umjetne inteligencije opće namjene "koji bi mogli predstavljati sustavne rizike".

Za tvrtke koje se ne budu pridržavale predloženih pravila planirane su različite razine financijskih kazni: 35 milijuna eura ili 7 posto globalnog godišnjeg prihoda “za kršenje zabranjenih AI aplikacija”; 15 milijuna eura ili 3 posto za kršenje “drugih obveza”; i 7,5 milijuna eura ili 1,5 posto “za davanje netočnih podataka”.

 Umjetna inteligencija AI (2).jpg Izvor: Shutterstock

Tijelo je obećalo "razmjernije" gornje granice za mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća. Grupa tehnološke industrije Digital Europe zadržala je prethodne kritike plana, navodeći da je Cecilia Bonefeld-Dahl, glavna direktorica grupe tehnološke industrije DigitalEurope, zadržala kritički stav organizacije o nacrtu, pitajući se "po koju je cijenu" došlo do sporazuma.

Tvrdila je da će prijedlog "poduzećima zahtijevati puno resursa za usklađivanje, resursa koji će se potrošiti na odvjetnike umjesto na zapošljavanje inženjera umjetne inteligencije". Zakon vjerojatno neće stupiti na snagu barem do 2025. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI