NOVA PRAVILA: Smanjenje, ponovna uporaba i recikliranje ambalaže | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NOVA PRAVILA: Smanjenje, ponovna uporaba i recikliranje ambalaže

Autor Davor Dakić

Svaki Europljanin godišnje proizvede gotovo 190 kg ambalažnog otpada

 Karton ambalaža.jpg Izvor: Stefan Schweihofer, Pixabay

Europski parlament zalaže se za manje nepotrebne ambalaže i otpada te žele zabraniti „vječne kemikalije” u pakiranju hrane. Planiraju to kroz revidirana pravila za smanjenje, ponovnu uporabu i recikliranje ambalaže kako bi se riješio problem stalnog rasta otpada i potaknula ponovna uporaba i recikliranje.

Zastupnici su odobrili izvješće koje predstavlja mandat Parlamenta za pregovore s vladama EU-a, s 426 glasova za, 125 protiv i 74 suzdržanih. Osim općih ciljeva smanjenja ambalaže predloženih u uredbi (5 % do 2030., 10 % do 2035. i 15 % do 2040.) zastupnici žele postaviti posebne ciljeve za smanjenje plastične ambalaže (10 % do 2030., 15 % do 2035. i 20 % do 2040.).

Cilj im je zabraniti prodaju vrlo laganih plastičnih vrećica (manje od 15 mikrona), osim ako je to potrebno zbog higijenskih razloga ili je predviđeno kao primarna ambalaža za hranu u rasutom stanju. Predlažu i da se znatno ograniči upotreba određenih oblika ambalaže za jednokratnu uporabu kao što su hotelska minijaturna pakiranja za toaletne proizvode te omotači za kofere u zračnim lukama.

 Kofer torba aerodrom putovnica.jpg Izvor: Ahmad Ardity, Pixabay

Kako bi se spriječili štetni učinci na zdravlje zastupnici traže zabranu uporabe takozvanih „vječnih kemikalija” (perfluorirane i polifluorirane alkilne tvari ili PFAS-ovi) i bisfenola A u ambalaži koja dolazi u dodir s hranom.

Zastupnici nastoje pojasniti zahtjeve za ponovnu uporabu ili ponovno punjenje ambalaže. Krajnji distributeri pića i hrane za hranu u sektoru pripreme i posluživanja hrane, kao što su hoteli, restorani i kafići, trebali bi potrošačima omogućiti da donesu vlastitu posudu.

Novim se pravilima zahtijeva da se sva ambalaža može reciklirati i da mora ispunjavati stroge kriterije koji će se definirati u okviru sekundarnog zakonodavstva. Predviđena su određena privremena izuzeća, primjerice za pakiranje hrane izrađene od drva i voska.

Izvjestiteljica Frédérique Ries (Renew, Belgija) izjavila je: „Parlament šalje snažnu poruku u korist potpune reforme tržišta ambalaže i ambalažnog otpada u EU-u. To je zakonodavstvo ključno za europsku konkurentnost i inovacije, a njime se ekološke ambicije usklađuju s industrijskom stvarnošću. Učinkovitim politikama ponovne uporabe i recikliranja jamčimo da je ambalaža sigurna za potrošače budući da smo predvidjeli zabranu štetnih kemikalija u prehrambenim pakiranjima, posebno PFAS-ove.”

Nakon što Vijeće donese svoje stajalište Europski parlament je spreman započeti razgovore s nacionalnim vladama o konačnom obliku zakona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI