NAKON 7 SATI PREGOVORA: Zabrana ugrađenih kvarova uređaja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAKON 7 SATI PREGOVORA: Zabrana ugrađenih kvarova uređaja

Autor Krunoslav Ćosić

„Izborila sam sve što sam obećala“, u Zagrebu je izjavila europarlamentarka Biljana Borzan

 Biljana Borzan (1).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Borzan se izborila i za oštrije kažnjavanje proizvođača koji bi mogli nastaviti s praksom ugrađenih kvarova uređaja, a prema kojoj se elektronički uređaji najčešće kvare nakon dvije godine, što je u Europskoj uniji primijećeno najčešće nakon prestanka jamstva.

U Portugalu građani imaju najviše takvih problema dok Nizozemci ih imaju manje, ali je simptomatično kako se u svim zemljama EU-a to događa između druge i treće godine. Potvrđuju to i ankete prema kojima čak 94 posto građana smatra da su uređaji nekada trajali puno duže, i po 20 godina.

 Programirano kvarenje uredjaja.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je tim povodom u zagrebačkoj Kući Europe konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o svom zakonu o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji.

„Ovaj tjedan, otprilike godinu dana nakon što sam napisala prvi tekst zakona, završili smo pregovore. Španjolski doministar Fuentes iz Vijeća, povjerenik Reynders ispred Komisije i ja ispred Parlamenta smo pregovarali sedam sati. Rezultat su značajne promjene u području prava potrošača i nepoštenih poslovnih praksi koji će našim građanima olakšati život i omogućiti uštede“, rekla je Biljana Borzan te dodala kako je „presretna što imamo strogu zabranu s velikim kaznama od minimalno četiri posto prometa“

 Biljana Borzan (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Dio oko kojeg se vodila najveća rasprava je bio zabrana ugrađenih kvarova uređaja jer su pojedine države članice htjele zaštiti svoju industriju. Borzan kaže da tu nije bila spremna na nikakve kompromise jer ako vrata ostanu imalo odškrinuta, industrija će naći načina da zaobiđe pravilo. Presude protiv Applea, Samsunga, Nintenda i sličnih na nacionalnoj razini nisu utjecale na njihovo poslovanje u cijeloj EU pa je jaka zabrana ključna.

Pored opće zabrane zabranili su i ažuriranja koja negativno utječu na uređaj, predstavljanje ažuriranja kao nužnih ako to nisu, lažne tvrdnje da uređaj neće dobro raditi ili će se pokvariti ako se ne koriste zamjenski dijelovi, nastavci ili potrošni dijelovi od originalnog proizvođača.

„Čak 78 posto naših građana smatra kako na uređaju treba pisati koliko će trajati. Na uređajima će biti broj godina za koje proizvođač jamči rad bez greške. Oznaka će podsjetiti i na besplatno pravno jamstvo od dvije godine koje je u EU obavezno za sve proizvode. Naime, istraživanja su pokazala da 60 posto građana EU ne znaju da imaju pravo na to jamstvo premda bi im trgovci to trebali reći. Ja svaki dobijem bar jedan upit građana o jamstvima. Uz oznaku, u trgovinama će biti i veliki posteri koji će podsjećati građane na njihovo pravo“, kaže Borzan.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI