'Treba zabraniti uništavanje neprodanog tekstila i elektroničke opreme' | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

'Treba zabraniti uništavanje neprodanog tekstila i elektroničke opreme'

Autor Krunoslav Ćosić

Zahtijeva se ekološki dizajn, kroz ekološki prihvatljivije i energetski učinkovitije proizvode

 Recikliranje stari laptop (3).jpg Izvor: Jurgita Vaicikeviciene / Alamy / Alamy / Profimedia

Europski parlament priprema novi zakon koji će proizvode u EU-u učiniti održivijima. Zastupnici su na plenarnoj sjednici usvojili izvješće koje je pripremio Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o reviziji EU-ovog okvira za ekološki dizajn održivih proizvoda, sa 473 glasa za, 110 protiv i 69 suzdržanih.

Kako bi se osigurao duži životni vijek proizvoda i bolje informirani potrošači jačat će se razne mjere. Životni vijek proizvoda ne bi trebao biti ograničen značajkama dizajna. Ažuriranja softvera, potrošni materijal (npr. spremnici s tintom, žarulje, jastučići za kavu), rezervni dijelovi i dodaci moraju potrošačima biti dostupni tijekom odgovarajućeg razdoblja.

 Stari mobiteli pametni telefoni (1).jpg Izvor: pavel sevruykov / Panthermedia / Profimedia

Nova „putovnica proizvodasadržavat će točne i ažurne informacije kako bi se povećala transparentnost i omogućilo potrošačima da donose informirane odluke o kupnji. U tekstu se od Europske komisije traži da se u nadolazećim mjerama ekodizajna, kao što su željezo, čelik, aluminij, tekstil, namještaj, gume, deterdženti, boje, maziva i kemikalije, dadne prioritet postavljanju zahtjeva održivosti za brojne grupe proizvoda.

Zastupnici Europskog parlamenta zalažu se za usvajanje posebne zabrane uništavanja neprodanog tekstila te električne i elektroničke opreme. Održivi proizvodi postat će norma omogućujući potrošačima da uštede energiju, olakšaju popravke i donesu pametne ekološke odluke kada kupuju, čime će dugoročno uštedjeti sebi novac.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI