8,1 MILIJARDA EURA: Za istraživanje i razvoj komunikacija i mikroelektronike | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

8,1 MILIJARDA EURA: Za istraživanje i razvoj komunikacija i mikroelektronike

Autor Davor Dakić

Europska komisija je odobrila financiranje s ciljem poticanja istraživanja i razvoja

 Čipset čipovi poluvodiči (2) Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Europska komisija odobrila je za 14 zemalja više od 8,1 milijardu eura za istraživanje i razvoj koji pokrivaju komunikacije i mikroelektroniku, a glavni igrači u industriji, uključujući Ericsson, Nokiju i Orange, spremni su biti uključeni u projekte.

Pod zastavom važnog projekta mikroelektronike/komunikacijskih tehnologija od zajedničkog europskog interesa (IPCEI ME/CT), cilj mu je financirati projekte koji pokrivaju sve faze - od istraživanja do ranih industrijskih implementacija, uključujući dizajn i proizvodnju čipova.

Uz 8,1 milijardu eura javnih sredstava, očekuje se da će dodatnih 13,7 milijardi eura biti dodano od ulaganja privatnog sektora, piše Mobile World Live. Kroz 68 R&D projekata 56 tvrtki će izravno doprinijeti projektu uključujući: Airbus, Analog Devices, ASML, Bosch, Ericsson, Infineon, Nokia, NXP, Orange, Renault, Rohde & Schwarz i STMicroelectronics.

Tu je još 30 pridruženih sudionika koji uključuju Vodafone u Španjolskoj te oko 600 neizravnih sudionika koji doprinose kroz postojeću suradnju s primarnim uključenim stranama.

 Pluvodic cipovi cip chipset (1).jpg Izvor: Pixabay

Ciljevi različitih projekata podudaraju se sa širim naporima u Europskoj uniji za poticanje digitalne i zelene transformacije, uz poticanje lokalne proizvodnje čipova. Specifični ciljevi rada u okviru IPCEI ME/CT su razvoj tehnologija koje nadilaze ono što je trenutno dostupno u sektorima mikroelektronike i komunikacija, navodi Europska komisija.

To uključuje "razvoj energetski učinkovitih elektroničkih sustava i proizvodnih metoda koji štede resurse" i tehnologiju za unaprjeđenje "mnogih sektora uključujući komunikacije (5G i 6G), autonomnu vožnju, AI i kvantno računalstvo."

Ostala ciljana područja uključuju potporu tvrtkama aktivnim u sektorima proizvodnje i distribucije energije u zelenim prijelazima. Rezultati istraživanja "mogli bi" izaći na tržište od 2025., dodaje se, iako je predviđeno da se shema provodi do 2032.

Zemlje koje financiraju projekte su Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska, Poljska i Španjolska. Inicijativa je šesti IPCEI odobren prema pravilima Europske unije, koja postavljaju kriterije kako nekoliko država članica može surađivati na financiranju prijelaznih projekata u područjima koja se smatraju prioritetima u regiji.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI