SRUUK SUSTAV: U subotu ćemo svi u Hrvatskoj dobiti SMS poruku | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SRUUK SUSTAV: U subotu ćemo svi u Hrvatskoj dobiti SMS poruku

Autor Krunoslav Ćosić

Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

 Poplava, Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

SRUUK će doprinijeti podizanju sveukupne sposobnosti reakcije i povećanju kapaciteta sustava upravljanja u kriznim situacijama u Republici Hrvatskoj, najavljeno je danas u Zagrebu na predstavljanju sustava čija je vrijednost 8.361.000 milijuna eura.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) predstavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović. Ovo je jedinstveni alat kojim će se po prvi put u Hrvatskoj porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

 Davor Božinović.jpg
Davor Božinović
Izvor: Krunoslav Ćosić

Sustav je razvijen u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

U subotu ćemo svi u Hrvatskoj dobiti SMS poruku u kojoj će se testirati funkcionalnost sustava hitnih upozorenja kako bi se građane upozorilo na neke od opasnosti, poput ovih na dvije fotografije.

 SRUUK SMS poruka (5).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 SRUUK SMS poruka (1).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Ako se nešto dogodi poruka će biti poslana samo korisnicima na tom području, a možete se prijaviti i za razne druge načine primanja obavijesti (Viber, npr.). Na taj se način mogu izbjeći potencijalne opasnosti odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području.

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu 3. lipnja 2023. testirati u stvarnim uvjetima odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

Pošiljatelj SMS poruke za područje cijele Republike Hrvatske bit će HR112ALERT, uz sljedeći sadržaj: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje u kriznim situacijama.“

 SRUUK SMS poruka (4).jpg Izvor: Krunoslav ĆosićPoruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Stanovnici određenog područja Republike Hrvatske kao i posjetitelji u određenom, kriznom trenutku će preko svojih mobilnih uređaja dobiti poruku upozorenja o izvanrednim događajima na tom području, a koji su potencijalna opasnost za živote i zdravlje ljudi, materijalna dobra ili okoliš kao što su prirodne nepogode i katastrofe, velike nesreće, epidemije ili ostale vrste kriza.

 SRUUK SMS poruka (3).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Uz obavijest o opasnostima koje prijete poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.

Korisnici se na javnom SRUUK portalu mogu registrirati za primanje poruka i putem e-maila, mobilne aplikacije, Facebooka, Twittera, Instagrama, Vibera…

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI