EUROPSKI PARLAMENT: Dizajniranje proizvoda ograničena trajanja ne bi smjelo biti dopušteno | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKI PARLAMENT: Dizajniranje proizvoda ograničena trajanja ne bi smjelo biti dopušteno

Parlament je glasao za održive, trajnije proizvode i protiv manipulativnog zelenog marketinga

 Europski parlament (2).jpg Izvor: Pixabay

Zastupnici Europskog parlamenta su podržali prijedlog direktive kako bi poboljšali označivanje i trajanje proizvoda te suzbili obmanjujuće tvrdnje. S 544 glasa za, 18 protiv i 17 suzdržanih zastupnici su na plenarnoj sjednici podržali prijedlog nove direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji. Njome se želi pomoći potrošačima da donose ekološki prihvatljive odluke te potaknuti proizvođače da nude trajnije i održivije proizvode.

Europski parlament, kako bi proizvodi trajali dulje, želi zabraniti proizvode sa značajkama kojima se ograničava trajanje ili omogućava prijevremeni kvar proizvoda. Proizvođači ne bi smjeli ograničiti funkcioniranje proizvoda u slučaju upotrebe potrošnog materijala, rezervnih dijelova i dodataka (primjerice, punjači ili ulošci s tintom za pisače) drugih proizvođača.

Parlament želi pomoći potrošačima pri odabiru trajnijih proizvoda koji se mogu popraviti te ih želi informirati prije kupnje o ograničenjima kod popravka proizvoda. Uz to, zastupnici su predložili novu jamstvenu oznaku kojom se daju informacije ne samo o trajanju zakonskog jamstva nego i o trajanju mogućeg produljenog jamstva koje nude proizvođači. Time će se istaknuti visokokvalitetni proizvodi te potaknuti proizvođači da se usredotoče na dulje trajanje proizvoda.ž

 Kupnja elektronika (3) Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Želi se zabraniti obmanjujuće oglase i opće tvrdnje o prihvatljivosti proizvoda za okoliš. Odobrenim pregovaračkim stajalištem Parlamenta predviđa se zabrana korištenja općih tvrdnji o prihvatljivosti proizvoda za okoliš kao što su „ekološki prihvatljiv”, „prirodan”, „biorazgradiv”, „klimatski neutralan” ili „eko” ako nisu popraćene detaljnim dokazima.

Žele se zabraniti i izjave o prihvatljivosti proizvoda za okoliš koje se temelje samo na sustavima kompenzacije za emisije ugljika. Ostale obmanjujuće prakse poput tvrdnje o čitavom proizvodu koja zapravo vrijedi samo za jedan njegov dio ili tvrdnje o trajanju ili maksimalnom intenzitetu korištenja proizvoda koja nije istinita također će biti zabranjene.

Kako bi pojednostavnili informacije o proizvodu zastupnici su predvidjeli da budu dopuštene samo oznake održivosti koje se temelje na službenim programima certificiranja ili su ih utvrdila javna tijela.

 Europski parlament (1).jpg Izvor: Europski parlament

Nakon glasanja izvjestiteljica Biljana Borzan (S&D, Hrvatska) izjavila je: „Proizvođači više neće zarađivati od proizvoda koji se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Uz to, potrošačima će morati pružiti jasne informacije o mogućnostima i troškovima popravka. Oznake proizvoda pružit će im informacije o tome koji proizvodi imaju duži rok trajanja, a proizvođači trajnijih proizvoda ostvarit će dobit. Stat ćemo na kraj lažnim tvrdnjama o prihvatljivosti za okoliš jer će biti dopuštene samo one koje su utemeljene i certificirane.”

Vijeće EU-a je 3. svibnja usvojilo pregovaračko stajalište tako da pregovori između Parlamenta i država članica o konačnoj verziji direktive mogu uskoro započeti. Predložena direktiva dio je prvog paketa za kružno gospodarstvo koji uključuje i Uredbu o ekološkom dizajnu, Uredbu o građevnim proizvodima i izvješće o vlastitoj inicijativi „Strategija EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode”. Njome se otvara put za novu direktivu o tvrdnjama o prihvatljivosti proizvoda za okoliš kojom će se dodatno odrediti uvjeti njihova korištenja.

Usvajanjem tog zakonodavstva Parlament odgovara na očekivanja građana u pogledu održive potrošnje, ambalaže i proizvodnje kao i održivog rasta i inovacija, kako je navedeno u prijedlozima 5.(1.), 7., 10. te 11. (2.) zaključaka Konferencije o budućnosti Europe.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI