EUROPSKA KOMISIJA: Potrebno je riješiti mrežne troškove | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKA KOMISIJA: Potrebno je riješiti mrežne troškove

Autor Davor Dakić

"Svi koji imaju koristi od digitalne transformacije trebaju pridonijeti infrastrukturi"

  Izvor: DANIEL SAMBRAUS / Sciencephoto / Profimedia

Europska komisija (EK) otvorila je dugo očekivane konzultacije koje bi mogle dovesti do toga da treće strane pridonesu troškovima mrežne infrastrukture. Inicijativa je osmišljena za povećanje pristupa najnovijoj generaciji fiksne i mobilne tehnologije.

Cilj je staviti gigabitnu povezivost na raspolaganje tvrtkama i građanima diljem Europske unije do 2030. godine. Kao dio toga EK provodi "istraživačko savjetovanje" o nizu pitanja uključujući "potencijalnu potrebu da svi igrači koji imaju koristi od digitalne transformacije pošteno doprinesu ulaganjima u infrastrukturu povezivanja".

EK je primijetila da je to "složeno pitanje koje zahtijeva sveobuhvatnu analizu temeljnih činjenica i brojki, prije nego što se odluči o potrebi za daljnjim djelovanjem", prenosi Mobile World Live inicijativu koja je snažno predana zaštiti neutralnog i otvorenog interneta.

 Europski parlament (2).jpg Izvor: Pixabay

Pitanje kako natjerati velike tehnološke tvrtke da doprinesu troškovima uvođenja mreže jedno je od pitanja oko kojega će se žestoko boriti mobilna industrija i oni koji bi potencijalno mogli dati svoj doprinos.

Glavni regulatorni dužnosnik GSMA-e John Giusti rekao je da pohvaljuje “vodstvo EK-a u pokretanju iskrene rasprave o ulozi koju bi tvrtke koje imaju najviše koristi od korištenja europskih mreža trebale imati u doprinosu ulaganjima u infrastrukturu” u regiji.

“Vjerujemo da je jedino pošteno da tvrtke koje generiraju najveće količine prometa na europskim mrežama doprinesu potrebnom ulaganju u infrastrukturu”, dodao je Giusti. “Taj teret ne bi trebao u potpunosti pasti na leđa europskih potrošača i poduzeća.” Zainteresirane strane imaju rok za dostavu komentara do 19. svibnja 2023.

 Europski parlament (1).jpg Izvor: Europski parlament

Zakon o gigabitnoj infrastrukturi najnoviji je predloženi zakon osmišljen za smanjenje birokracije i troškova za instaliranje fizičke infrastrukture za komunikacijske mreže. U preporuke EK-a uključena su pravila osmišljena za poboljšanje koordinacije građevinskih radova između operatora. Predloženi akt prije primjene mora proći kroz Europski parlament i Vijeće država članica.

Treći potez Europske komicije, nacrt Gigabit Recommendation dokument, usmjeren je na nacionalne regulatore i, ako bude odobren, daje smjernice o uvjetima pristupa mrežama u vlasništvu operatora sa značajnom tržišnom snagom.

Cilj mu je potaknuti brže isključivanje naslijeđene tehnologije i ubrzati implementaciju najnovijih generacija. Prijedlog je predmet dvomjesečnih konzultacija Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI