Sve veći broj telekom operatora ukida 3G mobilne mreže | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Sve veći broj telekom operatora ukida 3G mobilne mreže

Autor Krunoslav Ćosić

Nakon operatora AT&T i T-Mobile US i američki Verizon gasi 3G mrežu

 3G mreža.jpg Izvor: Shutterstock

Prije nekoliko godina u svijetu je počeo trend gašenja 2G mobilnih mreža. Zbog toga su neki proizvođači poput Nokije svoje modele isporučivali kasnije i u 3G verzijama (Nokia 3310 3G), a zatim i u 4G (Nokia 3310 4G).

Unatrag godinu-dvije su pojedini mobilni operatori počeli isključivati podršku za 3G. Američki operator Verizon slijedio je konkurente AT&T i T-Mobile US te je ukinuo svoju 3G CDMA mrežu krajem 2022., tri godine nakon što je prvobitno najavio zatvaranje.

Predstavnik Verizona rekao je za Mobile World Live da je operator počeo aktivno stavljati izvan pogona svoju 3G mrežu još 2016., ali je produljio datum gašenja s 2019. na kraj 2022. “kako bismo se brinuli za naše korisnike i uložili sve napore da se minimiziraju prekidi usluge dok su prelazili na novije i naprednije tehnologije”.

Taj doseg uključivao je proaktivnu komunikaciju putem poruka o naplati, digitalnog i tradicionalnog dosega kao i slanje ažuriranih uređaja nekim korisnicima. Nasuprot tome, AT&T je objavio da je postupno ukinuo svoju 3G mrežu u veljači 2022. dok je T-Mobile zatvorio svoju 3G UMTS mrežu 1. srpnja iste godine.

 3G, 4G LTE, 5G mreža.jpg Izvor: Shutterstock

T-Mobile je završio sa zatvaranjem Sprintove 3G CDMA mreže 31. ožujka prošle godine dok je Sprintova 4G LTE mreža zatvorena 20. lipnja. T-Mobile je u prosincu 2022. objavio da je preinačio spektar od 1900 MHz koji se koristi u 3G i 4G kako bi poboljšao brzinu i performanse na svojoj 5G usluzi Ultra Capacity.

Verizon je pripisao gubitke pretplatnika u drugom i trećem tromjesečju prošle godine za svoju prepaid uslugu MVNO TracFone konkurentima koji su zatvorili svoje 3G mreže, ali je predstavnik operatora izjavio da su korisnici u procesu premještanja na operaterovu 4G mrežu.

Rukovoditelji Dish Networka okrivili su gašenje T-Mobileove CDMA mreže za gubitak 343.000 korisnika Boost Mobilea u prvom tromjesečju prošle godine. Dish Network i MVNO host T-Mobile bili su u sporu oko vremenskog okvira za gašenje CDMA mreže više od godinu dana.

Dodatni operatori, kao što su Cricket, Boost Mobile, Straight Talk i nekoliko pružatelja mobilnih usluga Lifeline, koristili su 3G mreže AT&T, Verizon i T-Mobile.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI