PREKO SERVISA E-GRAĐANI: Uvjerenje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PREKO SERVISA E-GRAĐANI: Uvjerenje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak

Autor Ivan Vukić

Za veći broj potvrda iz javne uprave ne moramo ići po fizički dokument

 e-građani.jpg Izvor: Gov.hr

Svaki hrvatski građanin ima mogućnost pristupa servisu e-građani, a među desecima dokumenata koji se mogu dobiti na online zahtjev je i uvjerenje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak.

Tim se dokumentom dokazuje da se protiv fizičke ili pravne osobe u Republici Hrvatskoj ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, tj. da:

• nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage
• ne postoji potvrđena optužnica
• nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga
• nije donesena nepravomoćna presuda

Na linku je moguće predati zahtjev za izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, pratiti status predanog zahtjeva, dobiti uvjerenje da se protiv vas ne vodi ili vodi kazneni postupak u osobni korisnički pretinac, a po želji i na navedenu adresu elektroničke pošte.

Kako biste pristupili stranicama za podnošenje i pregled statusa zahtjeva potrebno je nakon prijave koristiti NIAS-a (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav). Provjera vjerodostojnosti izdanog uvjerenja moguća je bez prijave preko NIAS-a.

 Nias gov pristup e-gradani.jpg Izvor: Gov.hr

Za predaju zahtjeva i dobivanje uvjerenja putem sustava e-Građani, sukladno Uredbi o Tarifi sudskih pristojbi, u pojedinim slučajevima se ne naplaćuje sudska pristojba. Fizičke osobe ne plaćaju sudsku pristojbu ako se izdavanje uvjerenja traži u svrhu:

• zasnivanja radnog odnosa
• ostvarivanja prava iz zdravstvenog, invalidskog ili mirovinskog osiguranja
• ostvarivanja prava iz socijalne skrbi

Pravne osobe koje obavljaju javne ovlasti ne plaćaju sudsku pristojbu ako se izdavanje uvjerenja traži za potrebe postupaka koji proizlaze iz obavljanja javnih ovlasti. Sudska pristojba se za ostale svrhe naplaćuje.

Plaćanje sudske pristojbe u iznosu od 1,99 EUR / 15,00 HRK prije slanja zahtjeva sudu obavlja se preko Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske. Uvjeti naplate javnih davanja u sklopu Sustava za naplatu javnih davanja Republike Hrvatske dostupni su na web stranici https://njd.fina.hr.

Tehničke preduvjete za uslugu izdavanja ovog uvjerenja elektroničkim putem osigurava Ministarstvo pravosuđa i uprave. Dodatna tehnička pojašnjenja o korištenju ove usluge možete zatražiti na adresi elektroničke pošte [email protected] U slučaju primjedbi i pitanja u vezi podataka navedenih na uvjerenju, potrebno se obratiti nadležnom sudu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI