Zahtjev za iskaznicu za osobe s invaliditetom od danas putem platforme e-Građani | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Zahtjev za iskaznicu za osobe s invaliditetom od danas putem platforme e-Građani

Autor Krunoslav Ćosić

Osobama s invaliditetom omogućeno je ostvarivanje prava na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama bez potrebe fizičkog slanja zahtjeva

  Izvor: Shutterstock

Izdavanje iskaznice za osobe s invaliditetom moguće je i elektronskim putem. Naime, osobe s invaliditetom ostvaruju pravo na besplatan prijevoz na državnim trajektnim linijama, a pravo se odnosi i na pratnju te osobno vozilo.

Pravo mogu ostvariti osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80% ili više, hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100%, gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem, osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja te djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim I. i II. stupnjem funkcionalnog oštećenja koja imaju prebivalište na otoku te njihova pratnja.

  Izvor: AKD

U platformi e-Građani potrebno je odabrati uslugu u Katalogu usluga, područje Obitelj i život ili putem poveznice https://prava-osi.hr. Prethodno je korisnicima, za podnošenje zahtjeva, potrebna vjerodajnica značajne ili visoke razine sigurnosti. Ukoliko je od izdavanja osobne iskaznice podnositelja prošlo više od pet godina zahtjevu je potrebno priložiti fotografiju, dok je uplatu moguće obaviti putem sustava e-pristojba.

Korisnik će obavijest o svim promjenama u zahtjevu dobiti u svoj korisnički pretinac, a iskaznica će biti dostavljena na adresu prebivališta u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva. Podnositelj zahtjeva ne dostavlja nalaze vještačenja ili rješenja o invaliditetu.

Provjera ostvaruje li korisnik pravo na besplatan prijevoz u pomorskom prometu obavlja se putem Registra o osobama s invaliditetom (ROI) koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su ažurirani podaci u evidenciji ROI-a osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje Iskaznice.

 harbor,rijeka,ship,cargo door,molo longo promenade,marine,sea,su Izvor: Shutterstock