PROVJERITE ZA SVOJ AUTOMOBIL: Prije nego krenete u inozemstvo | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROVJERITE ZA SVOJ AUTOMOBIL: Prije nego krenete u inozemstvo

Autor Krunoslav Ćosić

Uz pregled vozila u servisu potrebno je prije dužeg putovanja automobilom provjeriti i dokumente

 Gužva promet kolona.jpg Izvor: Shutterstock

Nemojte krenuti na put prije nego li provjerite jeste li ponijeli sve bitne dokumente: osobnu iskaznicu, putovnicu (čak i ako možete prijeći granicu samo s osobnom ponesite i putovnicu, u slučaju da izgubite jedan dokument), vozačku dozvolu i prometnu dozvolu. Ponesite sa sobom i međunarodnu zdravstvenu iskaznicu, koju inače možete besplatno zatražiti u svojem mjestu prebivališta.

Ne zaboravite provjeriti opremu vašeg vozila (rezervne lampe, trokut, prva pomoć, prsluk, dizalica), a dobro je u vozilu imati svjetiljku, uže za vuču pa i kredu kako biste obilježili kretanje u slučaju prometne nesreće, a potrebno je maknuti vozila s prometnice.

Hrvatski ured za osiguranje ukazujemo na neke posebnosti koje ljudi često previde, a na koje treba obratiti pozornost kako biste kasnije izbjegli moguće komplikacije.

Provjerite imate li na stražnjem dijelu vozila međunarodnu oznaku HR koja mora biti propisane veličine (175 x 115 mm). Neimanje međunarodne oznake može imati za posljedicu sprječavanje ulaska u stranu državu odnosno plaćanje kazne.

Provjeriti jeste li uzeli Europsko izvješće o prometnoj nesreći. Ovaj obrazac uručen vam je uz policu osiguranja od automobilske odgovornosti pri posljednjem produženju registracije vašeg vozila.

Za pojedine zemlje bit će vam potrebna i Međunarodna vozačka dozvola, a za detaljnije informacije obratite se Hrvatskom autoklubu.

Ukoliko u inozemstvo putujete tuđim vozilom potrebna vam je Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu koju možete dobiti kod Hrvatskog autokluba.

 HAK aplikacija.jpg Izvor: Apple App Store

Na pametni telefon instalirajte aplikaciju HAK kako biste pratili stanje u prometu do izlaska iz Hrvatske. Raspitajte se o aplikacijama ili web stranicama na kojima možete pratiti stanje u prometu u drugim zemljama. Pomoći će vam i aplikacija Google Maps (Karte) s uključenim praćenjem prometa pa ispred sebe možete provjeriti zagušenost i eventualne nesreće.

Zelena karta

Međunarodnu kartu osiguranja od automobilske odgovornosti, tzv. zelenu kartu osiguranja, od 1. srpnja 2020. godine možete od svojeg osiguratelja primiti i elektronski u PDF formatu te je sami otisnuti na bijelom papiru.

Ovaj dokument za ulazak na područje bilo koje države članice Europske unije odnosno Europskog gospodarskog prostora (EU + Island, Liechtenstein, Norveška) te Andore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Švicarske formalno nije potreban.

Prema posebnim međunarodnim sporazumima službena hrvatska registracijska oznaka u ovim državama zamjenjuje zelenu kartu, ali ipak uzmite sa sobom taj dokument jer će vam koristiti u slučaju prometne nesreće budući da sadrži sve podatke koje je potrebno dati drugim sudionicima nesreće i policiji.

 Zelena karta.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Za ulazak u ostale države članice Sustava zelene karte (Albaniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Iran, Izrael, Maroko, Moldaviju, Rusiju, Tunis, Tursku i Ukrajinu) potrebno je predočiti valjanu međunarodnu kartu osiguranja od automobilske odgovornosti otisnutu na bijelom ili zelenom papiru.

Zelena karta je potrebna i za laku prikolicu - bez obzira što po postojećim propisima lake prikolice ne podliježu obvezi registracije. Predlažemo da prikolicu (kamp prikolicu, prikolicu za stanovanje i sl.) osigurate kod svojeg osiguratelja policom dobrovoljnog osiguranja od automobilske odgovornosti te zatražite izdavanje zelene karte.

Na kraju provjerite valjanost zelene karte, nije li slučajno istekla te da li je ispravno ispunjena (npr. pogrešno uneseni ili ispravljeni podaci o registracijskoj oznaci mogu imati za posljedicu nepriznavanje zelene karte).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI