KAD ZAKAŽE OSIGURANJE: Znate li što je granično osiguranje? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAD ZAKAŽE OSIGURANJE: Znate li što je granično osiguranje?

Autor Krunoslav Ćosić

Zakaže li jedno od dva uobičajena osiguranja tu je treće osiguranje

 Cesta.jpg Izvor: Pixabay

Sustav graničnog osiguranja se primjenjuje kada "zakaže" sustav zelene karte odnosno sustav registracijske pločice. Naime, u međunarodnom cestovnom prometu motornim vozilima, a u svrhu zaštite žrtava prometnih nesreća koja su prouzročila vozila stranih registracijskih oznaka, istovremeno postoje ukupno tri sustava zaštite.

Prvi sustav je zelena karta koja podrazumijeva graničnu kontrolu postojanja i valjanosti međunarodno priznatog unificiranog dokumenta kojom se potvrđuje osigurateljno pokriće za posjećenu zemlju. Zelena karta je nedavno u Hrvatskoj obilježila 30 godina postojanja.

Drugi sustav su registracijske pločice što podrazumijeva ukidanje granične kontrole zelene karte, s obzirom da registracijska pločica jamči postojanje valjanog osigurateljnog pokrića. Treći sustav je granično osiguranje.

 Cesta automobil.jpg Izvor: Pixabay

Od 01. srpnja 2013. vozila koja na teritorij Republike Hrvatske ulaze s teritorija trećih država nečlanica Europske unije moraju imati valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti (zelenu kartu) koja vrijedi za cjelokupno područje država članica Europskog gospodarskog prostora (EU + Island, Liechtenstein i Norveška) i Švicarsku.

Može to biti i neki drugi dokaz o postojanju takvog osiguranja (registracijska pločica države potpisnice Multilateralnog sporazuma o jamstvu temeljem registracijske pločice: EEA + Andora, Srbija i Švicarska ili granično osiguranje).

Zbog toga pri ulasku na teritorij Republike Hrvatske vozači vozila s registracijskim pločicama iz niže navedenih država ne moraju imati zelenu kartu osiguranja niti su dužni zaključiti granično osiguranje te slobodno ulaze u Republiku Hrvatsku:

 Jamstvo temeljem registracijske pločice.jpg Izvor: Hrvatski ured za osiguranje


Vozači vozila s registracijskim pločicama iz svih drugih država moraju imati zelenu kartu osiguranja valjanu za cjelokupno područje Europskog gospodarskog prostora (EU + Island, Liechtenstein i Norveška) i Švicarsku. To su vozači vozila s registracijskim pločicama iz sljedećih zemalja članica Sustava zelene karte osiguranja:

 Sustav zelene karte osiguranja.jpg Izvor: Hrvatski ured za osiguranje

Ako vozači vozila iz gore navedenih zemalja (Albanija, Maroko, Rusija...) nemaju zelenu kartu ili njihova zelena karta nije valjana, npr. istekla je važnost, odnosi se na drugo vozilo, prekrižena je međunarodna oznaka HR odnosno zajedničko polje za države članice EEA (rubrika br. 8)… ovi vozači pri ulasku na teritorij Republike Hrvatske moraju zaključiti granično osiguranje od automobilske odgovornosti.

Vozači vozila s registracijskim pločicama zemalja izvan Sustava zelene karte osiguranja, npr. Izraela, Kanade, USA i svih drugih država uključujući i vozila s registracijskim pločicama Kosova, također moraju zaključiti granično osiguranje – ako nemaju policu graničnog osiguranja odnosno zelenu kartu izdatu po ovlasti nacionalnog Ureda za osiguranje neke od država članica Europskog gospodarskog prostora valjanu za cjelokupno područje Europskog gospodarskog prostora i Švicarsku (jedinstveno polje koje u rubrici br. 8 označava to područje ne smije biti prekriženo).

Granično osiguranje se može sklopiti na međunarodnim cestovnim, riječnim i pomorskim graničnim prijelazima, u poslovnicama društava za osiguranje kao i putem online trgovine: https://frontier-insurance.huo.hr/.

Ova se tablica premija primjenjuje za osiguranje motornih vozila fizičkih i pravnih osoba koja su registrirana izvan područja Republike Hrvatske, zemalja članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske.

 Granično osiguranje.jpg Izvor: Hrvatski ured za osiguranje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI