PRIJE 30 GODINA: Izdata je prva hrvatska zelena karta | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRIJE 30 GODINA: Izdata je prva hrvatska zelena karta

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvati su tada počeli putovati bez dodatnog troška u 32 zemlje

 Prometnica vozila automobili.jpg Izvor: Joseph creamer / Alamy / Alamy / Profimedia

Zelena karta osiguranja međunarodna je karta osiguranja od automobilske odgovornosti koju u Hrvatskoj izdaje Hrvatski ured za osiguranje, a služi kao dokaz o postojanju valjanog osiguranja od automobilske odgovornosti na području država članica Sustava zelene karte.

I dok su prije tri desetljeća u sustavu zelene karte bile 32 zemlje sada je taj broj 47. Hrvatski ured za osiguranje od 1. prosinca 1992. izdaje zelene karte za građane Hrvatske te je svaki građanin koji vozi vozilo registrirano u jednoj od ovih 47 zemalja oslobođen obveze sklapanja ugovora o osiguranju na granici ako posjeduje zelenu kartu koja osim što olakšava proces rješavanja šteta i prelaska granica.

Od 1. srpnja 2020. godine na snazi je odluka o izdavanju međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti na bijelom papiru što znači da zelena karta više ne mora biti zelena. Možete ju sami isprintati nakon što vam osiguravatelj pošalje u digitalnom obliku.

 Zelena karta.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Pri prelasku granica prema pojedinim državama članicama Sustava zelene karte građani Hrvatske nisu obvezni imati zelenu kartu u fizičkom obliku od 1998. godine budući da Hrvatska registracijska pločica zamjenjuje zelenu kartu što omogućuje protočnije i slobodnije kretanje roba i usluga.

Ona nije obavezna za ulazak na područje država članica Europske unije te Andore, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Švicarske kao i Islanda, Lihtenštajna i Norveške jer hrvatska registracijska pločica, prema međunarodnim sporazumima, služi kao dokaz osiguranja. Za ulazak u ostale članice Sustava zelene karte još uvijek je potrebno predočiti valjanu međunarodnu kartu osiguranja od automobilske odgovornosti otisnutu na bijelom ili zelenom papiru.

Ipak je preporuka, iako nije nužna pri prelasku granice, imati zelenu ili bijelu kartu u tiskanom obliku jer je kopiju, u slučaju prometne nesreće, obično potrebno predati prometnoj policiji ili drugom sudioniku prometne nesreće.

 Prometna nesreca nezgoda.jpg Izvor: Shutterstock

Svake se godine na području Europe dogodi više od 500.000 prometnih nesreća između vozača koji potječu iz različitih zemalja koje se nalaze u Sustavu zelene karte, a koji omogućuje isplatu naknade i obeštećenja žrtvama prometnih nesreća što ga čini jedinstvenim kontrolnim mehanizmom za olakšavanje prometa i zaštitu žrtava prometnih nesreća.

Prometne nesreće vozila registriranih u Hrvatskoj najčešće se događaju u susjednim državama gdje prednjače Slovenija i Italija zatim Austrija, Njemačka i Mađarska dok je zanimljiv podatak da je u 2021. godini na teritoriju Njemačke, Slovenije te Bosne i Hercegovine zabilježen najveći broj prometnih nezgoda vozača sa hrvatskim registarskim pločicama, pokazuju podaci iz Sustava zelene karte.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI