EUROPSKI PARLAMENT: Ovo su teme kojima će se baviti u 2023. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROPSKI PARLAMENT: Ovo su teme kojima će se baviti u 2023.

Autor Krunoslav Ćosić

Internetska sigurnost je samo jedna od tema na dnevnom redu Parlamenta

 Europski parlament (1).jpg Izvor: Europski parlament

Europski parlament tijekom 2023. godine planira raspravljati o o kriptovalutama, umjetnoj inteligenciji, čipovima te dijeljenju podataka. Zastupnici će u siječnju usvojiti stajalište o pravnom okviru za umjetnu inteligenciju. Cilj je uvesti regulativu u skladu s vrijednostima EU-a s fokusom na specifičnim primjenama te potencijalnim rizicima.

 Europski parlament (2).jpg Izvor: Europski parlament

U veljači će na dnevnom redu biti pravila o kriptovalutama za bolju zaštitu potrošača te uspostavljanje sigurnosnih mjera protiv tržišne manipulacije i financijskih zločina. Zastupnici će također raditi na Aktu o podacima kako bi uspostavili zajednička pravila za dijeljenje podataka pri korištenju povezanih proizvoda ili povezanih usluga.

Cilj je olakšati prebacivanje između pružatelja usluge u oblaku i drugih usluga za obradu podataka. U planu su još i nove sigurnosne mjere protiv nezakonitog međunarodnog prijenosa podataka od strane pružatelja usluga u oblaku.

 Čip čipovi.jpg Izvor: Europski parlament

Čipovi su i dalje tema koja zaokuplja Parlament. U jeku globalne nestašice čipova uzrokovane pandemijom koronavirusa Parlament će iznijeti svoje stajalište o Aktu o čipovima kojem je cilj osigurati da EU ima potrebne vještine, alate i tehnologije kako bi postala predvodnik u tom području. Konačni ciljevi su zelena digitalna tranzicija, povećanje proizvodnje te izbjegavanje prekida u opskrbnom lancu.

Dekarbonizacija

Cilj je dekarbonizacija svih sektora gospodarstva. Kako bi ostvarili ciljeve iz paketa „Spremni za 55” zastupnici će glasati o novim CO2 standardima za automobile i kombije, uvođenju infrastrukture za alternativna goriva, novom okviru za unutarnje tržište vodika, smanjenju emisija metana i stakleničkih plinova, novim pravilima za sprječavanje premještanja kompanija u offshore poslovanje i ambicioznijim ciljevima za sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova.

 Punjenje automobila.jpg Izvor: Europski parlament

Energetika

Postizanje klimatske neutralnosti do 2050. te veća energetska neovisnost dio su Europskog zelenog plana pa obnovljivi izvori energije imaju ključnu ulogu u ostvarenju tog cilja. Europska unija želi povećati udio obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji energije na 40% posto do 2030. kako bi se ostvario cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova. Parlament će također raditi na ambicioznijim ciljevima za smanjenje potrošnje energije na razini EU-a.

Kružno gospodarstvo

Parlament će u sljedećoj godini raditi na novim zahtjevima za ekodizajn kod određenih skupina proizvoda kao što su kuhinjski uređaji, računala, električni motori te gume. Proizvodi će trebati biti dizajnirani za višekratnu upotrebu i što manje štetni za okoliš.

Zastupnici Europskog parlamenta će raditi i na novoj strategiji za tekstil kako bi se i on mogao višekratno koristiti i reciklirati. Na taj način bi se trebali uhvatiti u koštac s problemima brze mode i tekstilnog otpada. Zastupnici bi još trebali odrediti nove ciljeve na razini EU-a za smanjenje prehrambenog otpada.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI