UPRAVO POTVRĐENO: Europarlamentarci podržali univerzalni punjač | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UPRAVO POTVRĐENO: Europarlamentarci podržali univerzalni punjač

Autor Krunoslav Ćosić

Kupci će moći birati žele li uz novi uređaj kupiti i novi punjač

 Punjenje punjac.jpg Izvor: Pixabay

Dugonajavljivana odluka konačno je i potvrđena u Europskom parlamentu - univerzalni punjač za mobilne uređaje napokon stiže 2024. godine. Jedinstveni punjač za sve mobilne telefone i tablete donijet će koristi za okoliš i potrošače, a novi standard za prijenosne uređaje bit će USB-C, koji omogućuje brzo punjenje i prijenos podataka.

Iako već duži niz godina koristimo USB-C na mobilnim telefonima i tabletima, i dalje se cijenom povoljniji uređaji isporučuju s microUSB konektorom dok Apple ustrajava na svojem Lightning rješenju. Žele li za dvije godine prodavati uređaje na tlu Europske unije morat će promijeniti svoj konektor koji se na iPhone uređajima koristi i za punjenje i za spajanje žičanih slušalica.

 Apple iPhone punjenje punjac.jpg Izvor: Pixabay

Uz pametne telefone od kraja 2024. svi tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje. Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala iako već i danas postoje laptopi koji to omogućuju.

Nova Direktiva, usvojena u utorak 4. listopada 2022. na plenarnoj sjednici s 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih, dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje.

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za cijeli niz malih i srednjih elektroničkih uređaja. Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune s pomoću kabla te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

 Punjenje baterije punjac.jpg Izvor: Pixabay

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Poticanje tehnoloških inovacija

Budući da bežično punjenje postaje sve raširenije najkasnije krajem 2024. Europska komisija morat će uskladiti zahtjeve za interoperabilnost kako bi se izbjegao negativan utjecaj na potrošače i okoliš. Time će se ukinuti efekt ovisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno ovisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju. Tako će moći donijeti informiranu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Te nove obveze rezultirat će raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbjegavanjem kupnje nepotrebnih punjača uštede do 250 milijuna EUR godišnje. Treba naglasiti i da se u EU-u svake godine baci otprilike 11 tisuća tona starih i neupotrebljavanih punjača.

 Apple iPhone punjac (3).jpg Izvor: Shutterstock

Izvjestitelj Alex Agius Saliba (S&D, Malta) rekao je: “Jedinstveni punjač napokon će postati stvarnost u Europi. Na ta smo pravila čekali više od deset godina, ali napokon možemo ostaviti u prošlosti mnoštvo sadašnjih različitih punjača. Ovo je zakon prilagodljiv budućim promjenama te omogućuje razvoj inovativnih rješenja za punjenje u budućnosti. Koristit će svima, i frustriranim potrošačima i našem ugroženom okolišu. Ovo su teška vremena za politiku, ali pokazali smo da EU nije ostao bez ideja ili rješenja za poboljšanje života milijuna ljudi u Europi i da nadahnjuje druge dijelove svijeta da ga slijede”.

Sljedeći koraci

Vijeće mora službeno odobriti Direktivu koja će zatim biti objavljena u Službenom listu Europske unije. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave. Države članice moraju u roku od 12 mjeseci Direktivu prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, a potom za dodatnih 12 mjeseci početi primjenjivati njezine odredbe. Nova pravila neće se primjenjivati na proizvode stavljene na tržište prije tog datuma.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI