UNIVERZALNI PUNJAČ: Za najčešće korištene elektroničke uređaje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UNIVERZALNI PUNJAČ: Za najčešće korištene elektroničke uređaje

Autor Krunoslav Ćosić

Type-C konektor uskoro će i zakonski biti obavezan za veći broj različitih uređaja

 Punjac (2).jpg Izvor: Shutterstock

Europski parlament će uskoro odobriti novi zakon kojim se uspostavlja univerzalno rješenje za punjenje mobilnih telefona, tableta i druge prijenosne elektronike u EU-u, najavljeno je to za početak listopada.

Od kraja 2024. cijeli niz malih i srednjih prijenosnih elektroničkih uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i slušalice morat će biti opremljeni USB priključkom za punjenje tipa C (Type-C). Taj je zakon dio širih napora za veću održivost proizvoda u EU-u, smanjenje e-otpada i olakšavanje života potrošača.

 Punjac (3).jpg Izvor: Marko Čavić

Direktivom se dodatno usklađuje tehnologija brzog punjenja, potrošačima pružaju jasne informacije o značajkama punjenja i omogućuje kupcima da odaberu žele li kupiti novu elektroniku s uređajem za punjenje ili bez njega.

Te nove obveze omogućit će korištenje istih punjača na različitim uređajima i pomoći će potrošačima uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje na nepotrebnoj kupnji punjača. Odbačeni i nekorišteni punjači godišnje čine oko 11 tisuća tona e-otpada.

Parlament se još od 2014. snažno zalaže za zajednički punjač za sve mobilne telefone, o čemu je bilo govora tijekom pregovora o Direktivi o radijskoj opremi (RED).

 Laptop punjač Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI