UNIVERZALNI PUNJAČ: Manje gnjavaže za potrošače, ali i smanjenje e-otpada | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UNIVERZALNI PUNJAČ: Manje gnjavaže za potrošače, ali i smanjenje e-otpada

Autor Krunoslav Ćosić

Iz Europskog parlamenta dolazi dobra vijest za potrošače i sve koji su ekološki svjesni

 Djevojka pametni telefon punjenje punjac.jpg Izvor: Shutterstock

„EU je upravo postigla dogovor o uvođenju istog punjača za male uređaje!!! Čak 92,9% HR građana podržava tu mjeru! Građani će moći sami odlučiti treba li im s novim uređajem i punjač te tako ostvariti uštede! Do jeseni 2024., svi mobiteli, tableti i kamere će imati isti punjač!“

Izjavila je to na Facebooku Biljana Borzan, zastupnica RH u Europskom parlamentu jer će se uskoro jedan punjač moći koristiti za male i srednje prijenosne elektroničke uređaje. Istovremeno, morat će se uskladiti i brzina punjenja, za uređaje koji podržavaju brzo punjenje.

Nadalje, kupci će prilikom kupnje novog uređaja moći birati žele li kupiti uređaj s punjačem ili bez njega, ukoliko već imaju punjač od nekog drugog uređaja.

Do jeseni 2024. USB Type-C postat će priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete i kamere u EU-u, dogovorili su se danas pregovarači Parlamenta i Vijeća. Privremeni sporazum o izmijenjenoj Direktivi o radijskoj opremi uspostavlja jedinstveno rješenje za punjenje određenih elektroničkih uređaja. Ovaj zakon dio je šireg nastojanja EU-a da proizvodi u EU-u budu održiviji, da se smanji elektronički otpad i olakša život potrošača.

Prema novim pravilima potrošači više neće trebati drugačiji uređaj za punjenje i kabel svaki put kada kupe novi uređaj te mogu koristiti jedan jedini punjač za sve svoje male i srednje prijenosne elektroničke uređaje.

 Punjac (1).jpg Izvor: Shutterstock

Mobilni telefoni, tableti, e-čitači, različite slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre i prijenosni zvučnici koji se mogu puniti putem žičanog kabela morat će biti opremljeni USB Type-C priključkom, bez obzira na proizvođača. Prijenosna računala također će morati biti prilagođena zahtjevima do 40 mjeseci nakon stupanja na snagu.

Brzina punjenja također je usklađena za uređaje koji podržavaju brzo punjenje, omogućujući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom s bilo kojim kompatibilnim punjačem.

Odmah nam na pamet pada Apple i njegova politika neprihvaćanja USB-C priključka na iPhone uređajima, a razlog je vrlo jednostavan – gube novac zbog toga jer se drugi uređaji na njihove telefone spajaju preko Lightning priključka, što je Appleov zaštitni znak. Poznato je i da mnogi proizvođači Appleu daju dio zarade od prodanih uređaja koji se ne proizvode pod Appleovim logom.

Odluka Europskog parlamenta potrošačima jamči da će dobiti jasne informacije o karakteristikama punjenja novih uređaja, čime će im biti lakše vidjeti jesu li njihovi postojeći punjači kompatibilni. Kupci će također moći birati žele li kupiti novu elektroničku opremu s ili bez uređaja za punjenje.

 Punjac (2).jpg Izvor: Shutterstock

Ove nove obveze dovest će do više ponovne upotrebe punjača i pomoći će potrošačima uštedjeti do 250 milijuna eura godišnje na nepotrebnim kupnjama punjača. Procjenjuje se da odloženi i neiskorišteni punjači predstavljaju oko 11.000 tona e-otpada godišnje.

Nakon ljetne stanke Parlament i Vijeće morat će službeno odobriti sporazum prije nego što bude objavljen u Službenom listu EU-a. On će stupiti na snagu 20 dana nakon objave, a njegove odredbe počet će se primjenjivati nakon 24 mjeseca. Nova pravila ne bi se primjenjivala na proizvode stavljene na tržište prije datuma primjene.

Sljedeći korak – bežični punjači

Kako tehnologija bežičnog punjenja postaje sve raširenija, Europska komisija bit će ovlaštena razviti takozvane delegirane akte o interoperabilnosti rješenja za punjenje. Sljedeća evolucija u tehnologiji punjenja također će biti popraćena s poboljšanim informacijama i oznakama za potrošače.

 meanIT bezicni punjac.jpg Izvor: meanIT

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI