KORISNE APLIKACIJE: Ako vas netko zlostavlja, dobili ste prometnu kaznu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KORISNE APLIKACIJE: Ako vas netko zlostavlja, dobili ste prometnu kaznu

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatski MUP preporučuje korištenje četiri aplikacije namijenjene različitim skupinama

 Djevojcica place dijete.jpg Izvor: Yevhen Rychko / Panthermedia / Profimedia

Red Button

Djeca su najosjetljiviji članovi našeg društva. Ako ste žrtva zlostavljanja ili mislite da se to događa nekome koga poznajete, ukoliko ste zabrinuti za sebe ili dobrobit drugog djeteta uz Red Button je dostupna online prijava zlostavljanja djece.

Na linku možete obaviti prijavu, a prijava će biti pregledana u roku od 24 sata ili prvi sljedeći radni dan ako je prijava poslana neradni dan. Ovisno o prijavljenom sadržaju odlučiti će se o daljnjim mjerama. Trebate odabrati prijavu zlostavljanja ili prijavu sadržaja na internetu.

 Red Button.jpg Izvor: Shutterstock

Naravno, aplikaciju Red Button nemojte koristi kako bi lažno prijavili neku osobu da je počinila kazneno djelo ili kako bi lažnim dojavama uzrokovali hitno djelovanje policije jer za takvo ponašanje možete odgovarati. Tko prijavi neku osobu ili podmetne tragove koji upućuju na to da je počinila kazneno djelo, iako zna da to nije istina počinit će kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

Trebate li hitnu pomoć ili intervenciju policije nemojte slati poruku putem ove aplikacije! Umjesto toga odmah nazovite policiju na broj 192 ili obavijestite odraslu osobu u koju imate povjerenje da nazove policiju ili s vama dođe u najbližu policijsku postaju gdje možete zatražiti pomoć policije.

MUP - Sigurnost i povjerenje

Aplikacija se može preuzeti za Apple iOS, Android i Windows uređaje te služi za e-dojave sumnjivih događaja. Pomoću ove aplikacije svaka osoba putem pametnog mobilnog telefona može dojaviti razne događaje i u situacijama kada možda iz sigurnosnih razloga nije u mogućnosti obaviti poziv.

Sve upute za korištenje aplikacije nalaze se u samoj aplikaciji, a funkcionira na način da osoba fotografira/snimi neki događaj (poželjno je da budu uključene geografske koordinate) i aplikacijom pošalje fotografiju/snimku na centralni portal u MUP-u.

 MUP Sigurnost i povjerenje.jpg Izvor: Apple App Store

Uz fotografiju/snimku možete (i ne morate) poslati tekst. Policijski službenici koji pregledavaju dostavljene fotografije i snimke mogu ostvariti i interakciju s pošiljateljem, ali važno je naglasiti da je ta interakcija potpuno anonimna. Pomoću uključenih geografskih koordinata na pametnom telefonu te fotografiranjem okoline u kojoj se nalazi osoba kojoj je potrebna pomoć, brže ju je i lakše pronaći.

Pomoću ove aplikacije svaka osoba putem pametnog mobilnog telefona može dojaviti razne događaje, i u situacijama kada možda iz sigurnosnih razloga nije u mogućnosti obaviti poziv.

Način slanja dojave sastoji se od nekoliko koraka: osoba pametnim telefonom fotografira ili snimi događaj, pri čemu je poželjno imati uključene geografske koordinate. Nakon toga fotografiju/snimku pošalje centralnom portalu MUP-a. Ukoliko želi, osoba može upisati i komentar odnosno opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima koji zaprime poruku kako bi odmah odgovorili na eventualna dodatna pitanja.

Obavijest o prekršaju u prometu

Zaprimite li obavijest o počinjenom prekršaju prekoračenja brzine u Republici Hrvatskoj aplikacijom Obavijest o prekršaju u prometu pomoću pristupnog koda s obavijesti možete (direktno putem linka ili putem sustava eGrađani) doznati detalje o prekršajima, dostaviti tražene informacije o vozaču, dostaviti tražene informacije o vozilu, doznati informacije o plaćanju kazne.

Na istom linku možete provjeriti status svoje vozačke dozvole upisom serijskog broja.

Resettle in Croatia

Aplikacija za Android i iOS uređaje kreirana je s ciljem osiguranja bržeg i jednostavnijeg pristupa informacijama i smjernicama za osobe koje u Republiku Hrvatsku pristignu po programu preseljenja (resettlement), a kojima se po dolasku odobrava međunarodna zaštita. Aplikacija je dostupna na hrvatskom, engleskom, arapskom i kurdskom jeziku.

 Resettle in Croatia.jpg Izvor: Apple App Store

Osim informacija o koracima odnosno proceduri u Republici Turskoj, dolasku u Republiku Hrvatsku za osobe iz programa preseljenja aplikacija nudi informacije o pravima koje osobe stječu po odobrenju međunarodne zaštite načinima ostvarivanja tih prava te obvezama u Republici Hrvatskoj.

Svim osobama koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren azil ili supsidijarnu zaštitu aplikacija nudi korisne informacije o svim važnim aspektima života u Republici Hrvatskoj - od zdravstvene zaštite, obrazovanja, rada, stanovanja do lakšeg snalaženja u aktivnostima potrebnih za svakodnevno funkcioniranje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI