NEMA VIŠE NA RUKE: Prometna policija od sada kazne naplaćuje na drugačiji način | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEMA VIŠE NA RUKE: Prometna policija od sada kazne naplaćuje na drugačiji način

Autor Krunoslav Ćosić

Od 1. srpnja kazne za prometne prekršaje neće se moći platiti gotovinom

 Prometna policija naplata prometne kazne prekrsaja (1).jpg Izvor: Policija

Živimo u vremenu „plastike“ (debitnih i kreditnih kartica), pametnih telefona i pametnih satova koji omogućuju plaćanje jednostavnim dodirom. Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova od 1. srpnja 2022. godine u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Dakle, novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu, na mjestu počinjenja prekršaja, više se neće moći plaćati gotovinom od početka srpnja 2022. U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja te je za tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije nabavilo 600 POS uređaja.

Uređaji koji će omogućiti brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

Na taj se način želi utjecati na smanjenje koruptivnih rizika u policiji, a MUP istovremeno ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprječavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima.

 Prometna policija naplata prometne kazne prekrsaja (3).jpg Izvor: Policija

Policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već od prije koristi na terenu. Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja

Počinitelji će i dalje moći koristiti umanjenje kazne za polovicu iznosa ukoliko plaćaju kazne propisane kao samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000,00 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte.

Ukoliko građanin nema karticu ili nema dovoljno sredstava na računu te postoji neki drugi razlog, a želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu bit će mu izdan Obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan Obavezni prekršajni nalog u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI