PUTOVANJE S KUĆNIM LJUBIMCIMA: Mikročip je obavezan | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PUTOVANJE S KUĆNIM LJUBIMCIMA: Mikročip je obavezan

Autor Davor Dakić

Bit će dovoljna i čitljiva tetovaža, ako je starija od 2011. godine

 Pas putovanje.jpg Izvor: Shutterstock

Na putovanje po Europskoj uniji možete krenuti i s ljubimcem, ali uz vrijedeća stroga pravila. Zahvaljujući harmoniziranim pravilima o putovanju s ljubimcima građani mogu slobodno putovati sa svojim psima, mačkama i tvorovima unutar EU-a i zajedno s njima uživati u ljetovanju te drugim ciljanim putovanjima.

Životinje trebaju imati mikročipove za identifikaciju ili čitljivu tetovažu (ako je starija od 2011.), trebaju imati valjanu europsku putovnicu za kućne ljubimce pri putovanju iz zemlje EU-a ili Sjeverne Irske u drugu zemlju EU-a ili Sjevernu Irsku koja potvrđuje da je ljubimac zdrav i cijepljen protiv bjesnoće.

Od 1. siječnja 2021. putovnice EU-a za kućne ljubimce izdane vlasniku koji je rezident Velike Britanije više ne vrijede za putovanje s kućnim ljubimcima iz Velike Britanije u zemlje EU-a ili Sjevernu Irsku.

Psi koji putuju u Finsku, Irsku, Maltu, Veliku Britaniju i Norvešku moraju biti tretirani protiv trakavice Echinococcus multilocularis. Poteban je i EU certifikat o zdravstvenom stanju životinja, kada putujete iz zemlje izvan EU-a.

Certifikat EU-a o zdravlju životinja

Certifikat EU-a o zdravlju životinja druga je vrsta isprave s podacima o vašem kućnom ljubimcu (ime, zdravstveno stanje, povijest cijepljenja protiv bjesnoće) te se temelji na standardnom obrascu EU-a.

 Pas putovanje (2).jpg Izvor: Shutterstock

Ako putujete iz zemlje ili područja izvan EU-a vaš kućni ljubimac mora imati certifikat EU-a o zdravlju životinja koji je u zemlji polaska izdao službeni državni veterinar najviše 10 dana prije nego što vaš kućni ljubimac stigne u EU. Taj certifikat vrijedi za putovanja među zemljama EU-a četiri mjeseca od datuma te potvrde ili do isteka valjanosti cijepljenja protiv bjesnoće.

Uz certifikat trebate imati i ispunjenu pisanu izjavu da s kućnim ljubimcem putujete iz razloga koji nisu komercijalne prirode. Ta izjava potrebna je i ako vaš kućni ljubimac putuje s osobom koju ste za to ovlastili. U tom slučaju svojeg kućnog ljubimca morate preuzeti u roku od pet dana od vašeg putovanja.

Najviše pet životinja

Dopušteno je putovati s najviše pet životinja. Putovanje s više od pet životinja moguće je samo uz prijavu na natjecanje, izložbu ili sportsku priredbu te dokaz da su iste starije od šest mjeseci.
Europske putovnice za kućne ljubimce izdaju se samo za pse, mačke i tvorove. Ako želite putovati s drugim kućnim ljubimcima provjerite uvjete ulaska u zemlju odredišta.

 Macka avion zrakoplov.jpg Izvor: Shutterstock

Kućni ljubimci u pravilu moraju putovati sa svojim vlasnikom. Možete i dati pisano dopuštenje drugoj osobi da putuje s vašim kućnim ljubimcem umjesto vas. Međutim, svojeg kućnog ljubimca morate preuzeti u roku od pet dana od njegova putovanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI