VLASNIK STE KUĆNOG LJUBIMCA? Ovo su vaše obaveze, a neodgovorni će biti kažnjeni | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VLASNIK STE KUĆNOG LJUBIMCA? Ovo su vaše obaveze, a neodgovorni će biti kažnjeni

Autor Krunoslav Ćosić

Vlasnik kućnog ljubimca mora u roku od tri dana od dana gubitka kućnog ljubimca prijaviti njegov nestanak skloništu za životinje. Zakonom o životinjama predviđene su i kazne za neodgovorne vlasnike

  Izvor: Profimedia

Zakonom, kojeg je izglasao Hrvatski sabor, propisuju se odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja tijekom korištenja. Ovaj se Zakon ne primjenjuje na gospodarenje lovištem i divljači te se ne primjenjuje na ribolov.

Uključuje to zaštitu njihova života, zdravlja i dobrobiti, način postupanja sa životinjama, uvjete koji su potrebni za zaštitu životinja pri držanju, uzgoju, izvođenju zahvata na životinjama, usmrćivanju, prijevozu, korištenju životinja u znanstvene svrhe, držanju životinja u zoološkim vrtovima, u cirkusima i drugim predstavama, prilikom prodaje kućnih ljubimaca te postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama.

 homeless;animal;dog;summer;water;hungry;sad;abandoned;lonely;lost;outdoor;pet;drink;hot;weather;cute;grass;canine;stray;brown;background;mammal;nature;friend;looking;friendship;street;green;portrait;puppy;shelter;adoption;mongrel;face;sadness;domestic;outside;bowl;alone;breed;road;closeup;adopt;city;yellow;eyes;solitude;one;hound;single;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Ovo su i neke od definicija: kućni ljubimci su životinje koje čovjek drži zbog društva, zaštite i pomoći ili zbog zanimanja za te životinje. Divlje životinje su sve životinje, osim domaćih životinja, kućnih ljubimaca, službenih životinja i radnih životinja.

Napuštena životinja je životinja koju je vlasnik svjesno napustio, kao i životinja koju je napustio zbog više sile kao što su bolest, smrt ili gubitak slobode te životinja koje se vlasnik svjesno odrekao. Zabranjeno je organizirati utrke pasa te davati žive životinje kao nagrade u igrama na sreću.

Zabranjena je prodaja kućnih ljubimaca maloljetnim osobama. Zabranjeno je držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.

 cat;homeless;kitten;hungry;dirty;lonely;abandoned;adoption;wild;garbage;animal;pet;outdoor;feline;mammal;street;stray;fur;domestic;beautiful;poor;tabby;cute;town;urban;three;city;sad;poverty;soft;milk;looking;shelter;grass;tail;one;asphalt;junk;sweet;red;needy;paw;look;concept;life;fluffy;sit;environment;container;bin;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Vlasnici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom te zbrinuti mladunčad vlastitih kućnih ljubimaca. Ako vlasnici kućnih ljubimaca sami ne žele zbrinuti mladunčad kućnih ljubimaca, snose troškove njihova zbrinjavanja, a u slučaju pasa i troškove njihove trajne sterilizacije.

Vlasnik kućnog ljubimca mora u roku od tri dana od dana gubitka kućnog ljubimca prijaviti njegov nestanak skloništu za životinje, a u roku od 14 dana od dana gubitka psa veterinarskoj organizaciji ili ambulanti veterinarske prakse koja je ovlaštena za vođenje Upisnika kućnih ljubimaca. U suprotnom, kazna za pravne osobe je od 8000 do 15.000 kuna.

Nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u roku od tri dana od nalaska životinje obavijestiti sklonište, osim ako je životinju u tom roku vratio vlasniku. Ako vlasnik ne usmrtiti životinju koja trpi jaku i neotklonjivu bol, novčanom kaznom od 8000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba.

 animal;cat;homeless;kitten;hungry;street;dirty;alone;garbage;abandoned;pet;outdoor;stray;mammal;feline;fur;domestic;wild;looking;cute;nature;beautiful;tabby;white;eye;portrait;shelter;urban;sad;adoption;one;black;life;furry;kitty;hair;poor;tail;food;needy;town;paw;sick;care;city;small;outcast;poverty;allergy;dreary;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja, propisuje Zakon o veterinarstvu, a također svi psi, mačke i pitome vretice koji su označeni moraju biti upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava. Za nepridržavanje propisana je novčana kazna od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za pravne osobe te od 2.000,00 do 6.000,00 kuna za fizičke osobe. Mikročipiranje pasa u Hrvatskoj je zakonska obveza od 2013. godine.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako baci petarde na životinje ili druga pirotehnička sredstava, osim u interventnim situacijama kada se u skladu s posebnim propisima provodi rastjerivanje životinja. Novčanom kaznom od 50.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako huška životinje na druge životinje ili čovjeka ili ih dresira na agresivnost.

 explosive,ignite,sparkle,primer,powder,bomb,hot,detonation,wick, Izvor: Shutterstock

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 20.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička i pravna osoba ako u prijevoznim sredstvima tijekom putovanja ne osigura primjereno prozračivanje te da su životinje zaštićene od nepovoljnih vremenskih utjecaja. Za životinje se mora osigurati dovoljna podna površina da životinje mogu leći, ležati i ustati te visina tako da životinje mogu stajati u prirodnom položaju.

Kazne u skladu sa svojim ovlastima mogu naplaćivati komunalni redari, a tako stečena sredstva prihod su jedinica lokalne samouprave i koriste se za potrebe zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI