SREDIŠNJE BANKE I DIGITALNE VALUTE: Kontrola ili napredak? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SREDIŠNJE BANKE I DIGITALNE VALUTE: Kontrola ili napredak?

Autor Krunoslav Ćosić

Vrijednost bitcoina i NFT-ova pada, ali drugačiji pristup kriptovaluti postaje sve popularniji diljem svijeta

 Non-fungible tokens nft (1) Izvor: Tiny Ivan / Alamy / Alamy / Profimedia

Digitalne valute središnjih banaka kontroliraju vlade kao i tradicionalne valute i stoga predstavljaju potpunu suprotnost ideji decentraliziranih bitcoina koji se ne mogu pratiti. Nekoliko malih nacija i - od listopada 2021. Nigerija - pokrenule su digitalne valute središnje banke, a nekoliko mnogoljudnijih zemalja sprema se uskočiti u drugačiji kripto hype vlak.

Prema podacima Atlantic Councila, Central Bank Digital Currency (CBDC) su pokrenuti čak i ranije nego u Nigeriji u karipskim zemljama, na primjer na Bahamima, Grenadi, Dominici i Svetoj Luciji. Pješčani dolar s Bahama bio je prva svjetska digitalna valuta središnje banke nakon lansiranja 2019. godine i otvorio je put za brzo usvajanje u malim nacijama u regiji.

Pilot projekt kineskog digitalnog juana dospio je na naslovnice u travnju 2019., no projekt se od tada nije pomaknuo. Poput Nigerije, Kina ima solidnu infrastrukturu za digitalno i mobilno plaćanje. Velik dio stanovništva dviju zemalja preskočio je kartično plaćanje i prešao izravno s gotovine na digitalne opcije plaćanja koje su postale iznimno popularne. U zemljama u razvoju središnje banke također razmatraju mogućnost da digitalne valute dopru do onih koji nemaju bankarstvo.

 Bitcoin games joystick.jpg Izvor: Shutterstock

Još jedan razlog zašto se neke vlade zalažu za službene digitalne valute je prikupljanje podataka. Sveprisutna digitalna plaćanja i strogi državni nadzor doveli su do mnoštva podataka o plaćanju koji su već dostupni kineskim administratorima.

Ovo znanje o tome kako ljudi troše novac samo će rasti s implementacijom digitalnog juana, iako je središnja banka zemlje rekla da će ograničiti sljedivost i stvoriti ono što naziva "kontroliranom anonimnošću". S lansiranjem digitalne valute, svaki juan u optjecaju postojat će ili kao fizička ili kao digitalna valuta.

 Kina (2).jpg Izvor: Nicholas Han / Panthermedia / Profimedia

Analitičari očekuju da će kineska vlada povećati količinu digitalne valute u budućnosti, smanjujući tako količinu fizičke valute dostupne na tržištu. Neki čak misle da Kina planira digitalizirati sav yuan u jednom trenutku, prenosi Statista.

Ostale zemlje koje su u CBDC pilot fazi uključuju Rusiju, Tajland, Maleziju, Južnu Koreju, Švedsku, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju. Nejasno je, međutim, koji bi program sljedeći mogao biti ispravno pokrenut.

Konkretni planovi za pokretanje CBDC-a postoje u Kanadi, Australiji, Brazilu i Indiji, među ostalima. Digitalni euro također je u fazi razvoja, a pilot je planiran za 2023. u zemljama članicama EU-a.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI