NE SAMO TELEFONI VEĆ I 'DOKTORI' Uz ove uređaje ćete si poboljšati zdravlje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NE SAMO TELEFONI VEĆ I 'DOKTORI' Uz ove uređaje ćete si poboljšati zdravlje

Autor Smartlife

Iako ih doživljavamo kao obične pametne telefone i pametne satove, ovi uređaji su daleko iznad toga, a naročito po pitanju zdravlja

  Izvor: AliveCor

Iako ih doživljavamo kao obične pametne telefone i pametne satove, ovi uređaji su daleko iznad toga, a naročito po pitanju zdravlja

U kojoj mjeri mobilne aplikacije i algoritmi mogu pomoći liječnicima kako bi nas bolje liječili? Nekad su kućne liječničke posjete bile privilegija bogatih. Napredak u dijagnostici i nadzoru s udaljenih lokacija uz cloud computing, strojno učenje i sve dostupnije tehnologije najavljuje početak kraja te prakse. Trijažu podataka bolesnika sve češće obrađuju algoritmi.

Kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja zaista može pomoći u tome da znamo svoju osnovnu vitalnu statistiku, pratimo zdravstvene indikatore i sve promjene. Međutim, redovni kontrolni pregledi i analize zahtijevaju dodatni napor, mnogima predstavljaju luksuz nižeg prioriteta u raspodjeli kućnog budžeta i otežano su dostupni u sredinama koje nisu urbane.

  Izvor: AliveCor

Pametni telefoni i pametni satovi mogu očitati stanje vitalnih zdravstvenih parametara kao što su srčani puls, zasićenje kisika u krvi ili visina krvnog tlaka, ali i da kreiraju kompleksne elektrokardiograme, uz pomoć mobilnih aplikacija odobrenih od strane američke agencija za hranu i lijekove (FDA).

Činjenica da je FDA, pored hrane i lijekova, počela odobravati i softver i hardver (mobilne aplikacije, razni uređaji s najrazličitijim senzorima i osjetljivom elektronikom itd.) dovoljno govori o tome u kojem smjeru ide industrija digitalnog zdravstva.

Pametni telefoni ne samo što čuvaju podatke nego ih i interpretiraju i tumače. U nastavku predstavljamo neka od najnaprednijih tehnoloških rješenja za samostalno praćenje zdravstvenih parametara.

Apple Watch

Apple Watch Series 4 naučila je novi trik
Izvor: Youtube

Korisnici Apple Watcha znaju da neuobičajeno visok ili nizak puls ili nepravilan ritam rada srca mogu upozoriti na poremećaje kao što je arterijalna fibrilacija. S druge strane, to može imati i neke neželjene efekte koje prave glavobolje liječnicima, kao što su samo dijagnoza, lažni pozitivni rezultati i sl. Činjenica je da je Apple Watch definitivno najnapredniji zdravstveni nosivi uređaj današnjice.

VROR EYE - dijagnostika očnih bolesti uz pomoć VR konzole

Uređaj je na CES 2021 osvojio nagradu
Izvor: Youtube

Iz Južne Koreje stiže VROR - oftalmološko rješenje za pregled očiju zasnovano na VR-u. Ovaj sustav uz dodatak VR konzole oponaša funkcionalnosti kompleksnih i glomaznih uređaja za test vida, analizu oka i čitave očne dubine.

Kroz jednostavnu gejmifikaciju korištenjem eye-tracking tehnologije obavit će čak sedam kompleksnih oftalmoloških testova na bilo kojoj lokaciji i bilo kojem trenutku. Prikupljeni podaci se šalju u mobilnu aplikaciju radi razumijevanja zdravlja optičkog živca pacijenta, nakon čega će pacijent dobiti odgovarajuću interpretaciju tih podataka i dijagnozu. Recite zbogom širenju zjenica kod oftalmologa!

Steth IO - napredni stetoskop za ponijeti

Telemedicina je više od video poziva putem pregleda uživo
Izvor: Youtube

Steth IO je mobilni stetoskop koji uz pomoć smartfona bilježi, dekodira i analizira zvukove koji dolaze od srca i iz pluća. Mobilna aplikacija koja podržava rad ovog mobilnog stetoskopa je ujedno i napredna platforma za telemedicinu koja omogućuje kardiopulmonalni pregled i nadzor pacijenta od kuće u realnom vremenu.

AliveCor - EKG uređaj koji staje u džep

Pogledajte što nudi Kardia Mobile
Izvor: Youtube

AliveCor je proizvod koji u kombinaciji sa smartfon aplikacijom pruža funkciju osobnog prenosivog EKG uređaja. Za 89 USD korisnik će dobiti uređaj koji će za svega 30 sekundi očitati vitalne signale vezane za rad njihovog srca i dijagnosticirati najčešće anomalije.

Ova kompanija je uložila velika sredstva i godine razvoja u ovu tehnologiju, zaštitila je to kao svoje patente i nedavno je podnijela tužbu protiv Applea koji je iskoristio njihove patente za dodavanje ovih funkcionalnosti u Apple Watch.

Butterfly iQ - ultrazvuk na smartfonu

Novi Butterfly iQ +, pokretan najnaprednijim svjetskim ultrazvukom na čipu
Izvor: Youtube

Butterfly iQ je prijenosni ultrazvučni uređaj koji tijekom pregleda na smartfonu daje 2D sliku. Može se povezati s Android i iPhone uređajima novije generacije, a daje mogućnost skeniranja pluća, srca i utrobe. Ima impresivne funkcionalnosti poput kolor doplera, 3D vizualizacije, proračunavanje dimenzija i vitalnih metrika prilikom pregleda fetusa kod trudnica, a pored toga platforma nudi i mogućnost za telemedicinske preglede.

ParatusPerio - brzi test za otkrivanje oralnih infekcija

U srcu sustava Paratus PreparedNow je visoko diferencirani ručni uložak
Izvor: Youtube

  Kompanija Paratus Diagnostics je razvila jednostavan i cjenovno pristupačan test ParatusPerio koji služi za otkrivanje i kvantifikaciju oralnih bakterija i markera povezanih s paradontozom, kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa i Alzheimerove bolesti. Test obrađuje uzorak iz pljuvačke koji se stavlja u uložak za jednokratnu upotrebu, koji se zatim spaja sa smartfonom koji za manje od 20 minuta kroz mobilnu aplikaciju daje analizu podataka i grafičke prikaze.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI