ODOBRILA EUROPSKA KOMISIJA: Kupujete li proizvode s oznakom Jamstvenog žiga Živjeti zdravo? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ODOBRILA EUROPSKA KOMISIJA: Kupujete li proizvode s oznakom Jamstvenog žiga Živjeti zdravo?

Autor Krunoslav Ćosić

Proizvodi kojima je dodijeljen Jamstveni žig Živjeti zdravo imaju sastav preporučljiv za pravilniju prehranu

  Izvor: Shutterstock

Dodjelom Jamstvenog žiga pojedinim proizvodima potrošači imaju mogućnost izabrati nutritivno povoljniju i izbalansiranu hranu. Nepravilna prehrana ima negativan utjecaj na zdravlje i životni vijek u Europskoj uniji (EU) pa tako i u Republici Hrvatskoj. Istovremeno, povećanje kroničnih nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih bolesti odražava se i na visoke troškove zdravstvene zaštite.

 abdomen;adult;background;belly;big;body;calorie;cellulite;centimeter;diet;dieting;disease;excess;fat;fatness;fatty;figure;fitness;gluttony;guy;hand;health;human;isolated;lifestyle;losing;loss;male;man;measure;measurement;nutrition;obese;obesity;overeating;overweight;person;problem;shape;size;slimming;stomach;tape;thick;torso;tummy;unhealthy;waist;waistline;weight Izvor: Profimedia

Nadalje, unos povećane količine energije, soli i šećera te zasićenih masnih kiselina kao i porast prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kod djece razlog su ekonomskog tereta. Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima i pomaže im u zdravijem izboru. Regulirano je to kroz EU uredbu 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani na deklaraciji proizvoda.

Jeste li na proizvodima primijetili simbol Ključanice (Keyhole) ili Srca (Heart simbol)? Radi se o dobrovoljnom označavanju proizvoda koje uz hrvatski jamstveni žig Živjeti zdravo pokazuju pozitivno djelovanje na potrošače i stimuliraju prepoznavanje i veći izbor ovih proizvoda od strane potrošača.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva ustanovili su pet komponenti projekta Živjeti zdravo, a jedna od njih je Zdravlje i prehrana. Projekt je financiran u sklopu Europskog socijalnog fonda.

Zdravlje i prehrana te projekt dodjele Jamstvenog žiga Živjeti zdravo usmjeren je kako proizvođačima, tako i potrošačima, a odobren je od strane Europske Komisije. Jamstveni žig Živjeti zdravo namijenjen je poticanju proizvodnje, nuđenja i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, reformulacije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, a u svrhu provođenja pravilne prehrane.

  Izvor: Zivjetizdravo.eu

Jamstveni žig Živjeti zdravo je besplatan i dodjeljuje se na vremenski period od tri godine, a cilj je pojedinim proizvodima informirati potrošače i dati im mogućnost da izaberu hranu čiji je sastav preporučljiv za pravilniju prehranu.

Samo se na ambalaži provjerenih, zdravstveno ispravnih proizvoda, koje su analizirali stručnjaci HZJZ-a prema posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011, može nalaziti istaknut Jamstveni žig Živjeti zdravo.

Kroz kriterije je propisana količina makronutrijenata, odnosno preporuka da sadrži manje masnoća (posebno zasićenih), primjeren sadržaj bjelančevina, više vlakana, te smanjenu količinu soli i šećera, nego namirnica iz iste kategorije koja nema dodijeljeni znak.

Kriteriji su specifični za pojedine kategorije namirnica; za mlijeko je određeno da mora sadržavati masti najviše do 1,5 g/100 g, kod sirnih namaza sadržaj masti najviše može biti 16 g/100 g odnosno sadržaj soli najviše 0,9 g/100 g. Kod sireva, masti može biti najviše 22 g na 100 grama odnosno soli najviše do 1,8 g/100 g. Maslac mora sadržavati više od 82% mliječne masti dok je sadržaj soli manji od 1,25 g/100 g.

  Izvor: Profimedia

Suho voće i povrće te orašasti plodovi i sjemenke moraju biti bez dodanog šećera i soli, a zamrznuto voće i povrće ne smije imati niti konzervanse. U čaju sadržaj biljke se kreće između 50 i 100 g/100 g po kojem proizvod nosi naziv te bez dodanih aroma.

Od koncentriranog voćnog ili povrtnog soka ne smiju biti voćni sokovi, sokovi od povrća i miješani sokovi, ne smiju imati niti dodani šećer. Voda, uključujući prirodnu mineralnu vodu uključuje samo izvorske i mineralne vode dok u pićima na bazi aromatizirane vode (i s voćnom aromom), uključujući i pića s biljnim ekstraktima i malim udjelom voćnog soka, sadržaj šećera smije biti najviše 5 g/100 g (ne smije biti dodanih aroma).

Dodanu sol i šećer ne smiju imati žitne pahuljice, a određene vrste žitnih pahuljica za doručak (bez dodataka te sa sušenim voćem, čokoladom i sličnim dodacima smiju imati određene količine šećera, soli, vlakana te moraju sadržavati najmanje 40 g/100 g (odnosno najmanje 50 g/100 g) cjelovitih zrna.

Definirane su i mnoge druge vrste hrane: njoki od krumpira, rezanci, kruh i peciva s integralnim brašnom, svježa, zamrznuta ili suha tjestenina od integralnog brašna itd. Također, i za mliječni, krem i voćni sladoled definiran je sadržaj masti i šećera te koliki je kod voćnih sladoleda udio voća (ne manji od 8 g/100 g). Pogledajte i ostale kriterije za hranu koje definira Jamstveni žig „Živjeti zdravo“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI