POVEĆANJE OD 300 PUTA U kojem se smjeru kreće mobilna industrija? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POVEĆANJE OD 300 PUTA U kojem se smjeru kreće mobilna industrija?

Autor Krunoslav Ćosić

Mobilni podatkovni promet povećao se gotovo 300 puta tijekom 10 godina

 Podatkovni mobilni promet (2).jpg Izvor: Shutterstock

Ericssonovo Izvješće o mobilnosti (Ericsson Mobility Report) donosi zanimljive podatke o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti mobilnog podatkovnog prometa. Od 2011. ostvaren je gotovo 300-struki porast mobilnog podatkovnog prometa.

Pretpostavka da će 5G postati najbrže razvijena mobilna generacija do sada potkrijepljena je procjenom od blizu 660 milijuna 5G pretplata do kraja 2021. godine. Povećanje je posljedica veće potražnje od očekivane u Kini i Sjevernoj Americi, dijelom potaknuto smanjenjem cijena 5G uređaja.

 Pametni telefoni.jpg Izvor: Shutterstock

U trećem tromjesečju 2021. došlo je i do neto povećanja 5G pretplata od 98 milijuna na globalnoj razini, u usporedbi s 48 milijuna novih 4G pretplata. Krajem 2021. godine procjenjuje se da će 5G mreže pokriti više od dvije milijarde ljudi.

Prema posljednjim predviđanjima 5G je na putu da do 2027. postane dominantna tehnologija mobilnog pristupa. Očekuje se da će 5G do 2027. činiti oko 50 posto svih mobilnih pretplata diljem svijeta pokrivajući 75 posto svjetske populacije i noseći 62 posto globalnog prometa pametnih telefona.

Od 2011. godine implementacija 4G LTE mreža bila je ključna u stvaranju 5,5 milijardi novih pametnih telefona diljem svijeta, pridonoseći tržišnoj dostupnosti više od 20.000 različitih modela 4G uređaja. Ericssonovo izvješće ukazuje na mnogo raniji tehnološki životni ciklus 5G uređaja, s 5G uređajima koji danas čine 23 posto globalne količine, u usporedbi s 8 posto 4G uređaja u odgovarajućoj točki njihovog životnog ciklusa.

 Podatkovni mobilni promet (4).jpg Izvor: Shutterstock

Time se potiče eksponencijalni rast mobilnog podatkovnog prometa. Podatkovni promet mobilnih mreža u trećem tromjesečju 2021. porastao je za 42 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je približno 78 eksabajta (EB), uključujući promet generiran uslugama fiksnog bežičnog pristupa (FWA).

Samo u trećem tromjesečju ove godine mobilni podatkovni promet bio je veći od cjelokupnog mobilnog prometa koji je generiran do kraja 2016. Nove prognoze otkrivaju da će ukupan podatkovni promet mobilne mreže vjerojatno doseći 370 EB do kraja 2027. godine.

Ericssonovo izvješće otkriva da se priroda mobilnih veza brzo mijenja, pridonoseći stalnom porastu mobilnog podatkovnog prometa. Širokopojasni IoT sada je nadmašio 2G/3G kao segment koji povezuje najveći udio IoT aplikacija. Očekuje se da će do kraja 2021. činiti 47 posto svih mobilnih IoT veza, u usporedbi s 37 posto za 2G/3G i 16 posto za Massive IoT tehnologije (NB-IoT i Cat-M).

 Podatkovni mobilni promet (1).jpg Izvor: Shutterstock

Nove prognoze potvrđuju masovnu implementaciju IoT-a u nadolazećim godinama, uključujući slučajeve upotrebe kao što su nosivi uređaji za e-zdravlje, praćenje logističke imovine, praćenje okoliša i pametni mjerači te pametni uređaji za praćenje i uređaji za praćenje proizvodnje. Predviđa se da će masovne implementacije IoT-a činiti 51 posto svih mobilnih IoT veza do 2027.

U istom razdoblju prognoze predviđaju se da će FWA veze porasti gotovo trostruko – s 88 milijuna do kraja 2021. na oko 230 milijuna u 2027. Očekuje se da će se gotovo polovica tih veza prenositi preko 5G mreža.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI