U svijetu će do kraja 2021. godine biti više od pola milijarde 5G korisnika  | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

U svijetu će do kraja 2021. godine biti više od pola milijarde 5G korisnika 

Autor Krunoslav Ćosić

I dok Europa polako napreduje s 5G mrežama i uređajima, daleko je veći broj pretplatnika u Kini, Sjevernoj Americi i GCC zemljama

  Izvor: Juan Diego Oliva Plaza / Alamy / Alamy / Profimedia

Ericssonovo izvješće o mobilnosti (Ericsson Mobility Report) bavi se uređajima s podrškom za 5G. Isporuke su u svijetu porasle za 70 milijuna tijekom prvog kvartala 2021., a predviđa se da će doseći 580 milijuna do kraja 2021. godine.

5G je na putu da postane najbrže usvojena mobilna generacija u povijesti s pretplatama koje se povećavaju brzinom od oko milijun dnevno. Očekuje se da će 5G premašiti milijardu pretplata dvije godine prije istog uspjeha kojeg je ostvario 4G LTE. Ključni faktori su kineska predanost 5G-u, ranija dostupnost sve većeg broja komercijalnih 5G uređaja - već je najavljeno ili komercijalno predstavljeno više od 300 modela 5G pametnih telefona.

 wireless;working;close up;5g;touchscreen;technology;screen;internet;display;electronic;device;smartphone;network;Hand;blue;broadband;business;button;cell;cellphone;cellular;closeup;communication;connection;copy space;data;digital;fast;gadget;generation;high;holding;information;launch;mobile;modern;new;office;online;person;phone;smart;speed;start;switching on;telecommunication;telephone;touch;turning on;using;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Steven Urquhart / Alamy / Alamy / Profimedia

Do kraja 2026. predviđa se oko 3,5 milijardi pretplata na 5G i 60 posto pokrivenosti stanovništva 5G mrežama. Europa zaostaje za tržištima Kine, SAD-a, Koreje, Japana i Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) što se tiče brzine implementacije 5G-a. GCC odnosno Gulf Cooperation Council zemlje su Saudijska Arabija, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrain i Oman.

Podatkovni promet nastavlja rasti iz godine u godinu. Jedan eksabajt (EB) obuhvaća 1.000.000.000 (1 milijardu) gigabajta (GB). Globalni mobilni podatkovni promet - isključujući promet generiran fiksnim bežičnim pristupom (FWA) - premašio je 49 EB mjesečno na kraju 2020. godine, a predviđa se da će rasti za faktor blizu 5 i doseći 237 EB mjesečno 2026.

Smartphone uređaji, koji trenutno nose 95 posto ovog prometa, troše više podataka nego ikad. Globalno, prosječna potrošnja po pametnom telefonu sada premašuje 10 GB mjesečno, a predviđa se da će doseći 35 GB mjesečno do kraja 2026. godine.

Dodajmo i da je ukupni podatkovni promet u prvom tromjesečju u Hrvatskoj dosegnuo 627 PB i rastao 26,5 posto u usporedbi s razdobljem iz protekle godine, prema podacima koje je objavio HAKOM.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI