MUSK JE USPIO: Prvi čovjek s čipom u mozgu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

MUSK JE USPIO: Prvi čovjek s čipom u mozgu

Autor Krunoslav Ćosić

Elon kaže kako početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka

 Neuralink Profimedia (2).jpg Izvor: - / Newscom / Profimedia

Neuralink, tvrtka Elona Muska, prvi je put u čovjekov mozak ugradila bežični čip, nakon što su provedeni testovi na životinjama. Implatant će ljudima s problemima kretanja omogućiti novu dimenziju života jer će mislima moći kontrolirati uređaje oko sebe.

Musk je vijest objavio na svojoj društvenoj mreži X na kojoj je izuzetno aktivan objavljujući svakodnevno veći broj tvitova, a ovaj je već ostvario 25 milijuna pregleda. Kaže kako su prvi rezultati nakon ugradnje obećavajući.

Cilj neurotehnološke tvrtke čiji je suosnivač u 2016. godini bio Musk je izgraditi izravne komunikacijske kanale između mozga i računala kako bi se pojačale ljudske sposobnosti, liječile bolesti poput Parkinsonove i poremećaji poput ALS-a. Potencijalni cilj je postići simbiotski odnos između ljudi i umjetne inteligencije.

 Neuralink Elon Musk profimedia.jpg Izvor: Cfoto / Zuma Press / Profimedia

Neuralinkova tehnologija koristi implantat nazvan "Link". To je uređaj veličine pet naslaganih novčića, a u ljudski mozak se ugrađuje putem invazivne kirurgije. Pri tome se koristi robot.

Iako ova vijest predstavlja veliku novost Musk nije jedini koji pokušava postići rezultate u području istraživanja između mozga i stroja odnosno mozga i računala. Australski Synchron ugradio je svoj prvi uređaj u pacijenta iz SAD-a u srpnju 2022. Oni pri ugradnji nisu rezali lubanju pacijenta, za razliku od Neuralinkovog Linka.

 Neuralink Profimedia (1).jpg Izvor: Omar Marques/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Muskov plan je u kašnjenju te su navodno posegnuli za udruživanjem sa Synchron u koji je želio potencijalno uložiti novac. Prošle je godine Neuralink sa sjedištem u Kaliforniji imao više od 400 zaposlenika i prikupio najmanje 363 milijuna dolara (334 milijuna eura), pokazuju podaci tvrtke Pitchbook.

Podsjetimo se, prošle je godine U.S. Food and Drug Administration (američka Agencija za hranu i lijekove) dala odobrenje tvrtki Neuralink za provođenje prvog ispitivanja za testiranje implantata na ljudima, a cijeli se proces zove brain-computer interface (BCI). Cilj je omogućiti ljudima da mislima kontroliraju kursor računala te tipkovnicu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI