FARMACEUTSKA TVORNICA U SVEMIRU: Koristit će prednosti nulte gravitacije | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

FARMACEUTSKA TVORNICA U SVEMIRU: Koristit će prednosti nulte gravitacije

Autor Igor Martić

Kristalizacijom bioloških proteina analizirat će se njihova struktura

 Varda Space Industries (3).jpg Izvor: Varda Space Industries / Ferrari / Profimedia

Američka tvrtka Varda Space Industries sa sjedištem u Kaliforniji već je postavila testni satelit. Plan je izgradnja farmaceutske tvornice u svemiru koja kruže oko Zemlje. Izvršni direktor Will Bruey, bivši zaposlenik u Space X-u Elona Muska, rekao je: "Misija Varda je izgraditi prvu svemirsku tvornicu - to će biti prvi industrijski park u orbiti."

Proizvodnja lijekova u bestežinskom stanju nudi velike prednosti laboratorijima na Zemlji. Na primjer, čestice u tekućini ne stvaraju grudice i ne dižu se na površinu ili tonu na dno kao što to čine u gravitaciji.

 Varda Space Industries (8).jpg Izvor: Varda Space Industries / Ferrari / Profimedia

Programeri koji rade na razvoju lijekova mogu koristiti okruženja nulte gravitacije za kristalizaciju bioloških proteina kako bi analizirali njihovu strukturu i dizajnirali lijekove koji se savršeno vežu za njih. Oni također mogu koristiti mikrogravitacijski laboratorij za proizvodnju lijekova u kristalnim oblicima s iznimnom preciznošću.

Svemirski laboratorij predstavlja jedinstveno proizvodno okruženje za istraživanje i razvoj i može se održavati kirurški čistim i raditi stvari na mikro razini koje se ne mogu postići na zemlji. Vardina prva svemirska tvornica lansirana je 12. lipnja na raketi Space X Falcon 9 i sada se nalazi u zemljinoj orbiti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI