PAMETNI SATOVI: Mogli bi doprinijeti prevenciji ili smanjenju pretilosti | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PAMETNI SATOVI: Mogli bi doprinijeti prevenciji ili smanjenju pretilosti

Autor Krunoslav Ćosić

Pokazalo je to istraživanje American Journal of Clinical Nutrition

 Samsung Galaxy Watch5 (2).jpg Izvor: Samsung

Nosite li na ruci Galaxy Watch moglo bi to doprinijeti prevenciji ili smanjenju pretilosti, pokazuje studija koja za Samsungove pametne satove tvrdi da su precizni u mjerenju sastava tijela, s preciznošću usporedivom s laboratorijskim rezultatima koje su izvršili Državno sveučilište Louisiana, Biomedicinski istraživački centar Pennington i Centar za rak Sveučilišta Hawaii.

Studija naglašava mogućnost nosive opreme u sprječavanju ili smanjenju pretilosti, stanja koje je odgovorno za približno 60% smrti od kardiovaskularnih bolesti. Pretilost sve više postaje globalni teret te se smatra kroničnom bolešću i razvija se s vremenom zbog prekomjerne ishrane i nedostatka tjelesne aktivnosti. Gubitak mase, čak i na skromnim razinama u ranom napredovanju prema pretilost, može spriječiti ili preokrenuti zdravstvene rizike.

 Samsung Galaxy Watch4.jpg Izvor: Samsung

Istraživački tim sa Sveučilišta Louisiana State u suradnji s Centrom za biomedicinska istraživanja Pennington i Centrom za rak Sveučilišta Hawaii kroz studiju je usporedio mjerenja sastava tijela dobivena senzorom analize bioelektrične impedancije Galaxy Watch4 (BIA) s kliničkim mjerenjem dvoenergetske rendgenske apsorpciometrije (DXA) i dvostrukom laboratorijskom analizom oktapolarne bioelektrične impedancije.

Rezultati su pokazali da je BIA mjerenje Galaxy Watch pametnih satova imalo između 97 - 98% korelacije s dva referentna uređaja za mjerenje mase bez masnoće, masne masu, mase skeletnih mišića, bazalne metaboličke stope i ukupne tjelesne vode. Rezultati studije pokazuju da podaci iz nosivog uređaja za bioimpedanciju mogu pomoći korisnicima u praćenju sastava tijela i poboljšanju zdravlja promjenom načina prehrane i vježbanja.

Galaxy Watch4: Kako izmjeriti sastav tijela | Samsung
Izvor: Youtube

Povećanje tjelesne aktivnosti kod gotovo 60% korisnika ostvareno je nadzorom vlastitog ponašanja, posebice s podacima dobivenim iz nosivih uređaja, čime se poboljšava korisnikovo razumijevanje njihovih obrazaca ponašanja.

Nasumični kontrolni trag također je otkrio da su nosivi uređaji smanjili vrijeme sjedenja u prosjeku za 68 minuta u usporedbi s kontrolnim skupinama dok je meta-analiza učinaka nosivih uređaja za praćenje aktivnosti pokazala povećanje od više od 2500 dnevnih koraka.

BIA mjerenje

Analiza bioelektrične impedancije (BIA) nudi cjelovitiju sliku nečijeg zdravlja i blagostanja. Raščlanjuje ključne osobne detalje kao što su skeletni mišići, stopa bazalnog metabolizma, tjelesna voda i postotak tjelesne masti, za dublji uvid u nečije tijelo i fizičko zdravlje.

 Samsung Galaxy Watch5 (1).jpg Izvor: Samsung

Pametni satovi Galaxy Watch4 i Galaxy Watch5 na zapešću, uz četiri elektrode, mjere BIA. Za dovršetak očitanja korisnici drže bočne gumbe sata. Zatim u otprilike 15 sekundi senzor sata bilježi 2400 podatkovnih točaka.

Kako bi se precizno izmjerila točnosti sastava tijela potrebno je mjerenje obavljati u isto doba dana, mjeriti na prazan želudac te nakon odlaska u kupaonicu, kada nemate menstruaciju. Mjerite prije obavljanja aktivnosti koje uzrokuju porast tjelesne temperature poput vježbanja, tuširanja ili odlaska u saunu. Ne zaboravite prethodno s tijela maknuti metalne predmete poput ogrlica.

 Samsung Galaxy Watch5 (3).jpg Izvor: Samsung

 Samsung Galaxy Watch5 (4).jpg Izvor: Samsung

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI