DIGITALNO ZDRAVSTVO: Europski prostor za zdravstvene podatke | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DIGITALNO ZDRAVSTVO: Europski prostor za zdravstvene podatke

Autor Davor Dakić

Uspostavlja se čvrst pravni okvir za uporabu zdravstvenih podataka

 Pametno zdravstvo (3).jpg Izvor: Shutterstock

Europska komisija je pokrenula europski prostor za zdravstvene podatke, jedan od temelja snažne europske zdravstvene unije. Građani će moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti podacima u elektroničkom obliku.

Dijeljenjem podataka sa zdravstvenim stručnjacima u svojoj zemlji i u drugim državama članicama građani će dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti te će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima u svojoj zemlji ili u drugim državama članicama.

Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup drugih osoba svojim podacima i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste. Sve države članice morat će osnovati tijela za digitalno zdravstvo.

 Pametno zdravstvo (1).jpg Izvor: Shutterstock

Europski prostor za zdravstvene podatke pomoći će Uniji da ostvari izuzetan napredak u pružanju zdravstvene zaštite svim Europljanima. Pritom se potpuno poštuju visoki standardi Unije u području zaštite podataka jer je Europski prostor za zdravstvene podatke temeljen na Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Iako se građani stavljaju u središte, jer im se daje potpuna kontrola nad njihovim podacima radi poboljšanja zdravstvene zaštite u cijeloj Uniji, s podacima će se pristupati u skladu sa strogim mjerama zaštite sigurnosti i privatnosti. Podaci će biti i pravo blago za znanstvenike, istraživače, inovatore i oblikovatelje politika koji rade na pronalasku novih načina liječenja kojima se spašavaju životi.

 Pametno zdravstvo (2).jpg Izvor: Shutterstock

Sažeci medicinskih podataka o pacijentu, e-recepti, medicinske slike i popratni nalazi, laboratorijski nalazi i otpusna pisma izdavat će se i prihvaćati u zajedničkom europskom formatu. Europski prostor za zdravstvene podatke iskoristit će prednosti tekućeg i budućeg uvođenja javnih digitalnih dobara u Uniji, kao što su umjetna inteligencija, računalstvo visokih performansi, računalstvo u oblaku i pametni posrednički softveri. Oslonit će se i na okvire za umjetnu inteligenciju, elektronički identitet i kibersigurnost.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI