AKT O DIGITALNIM USLUGAMA: Za sigurno i odgovorno internetsko okruženje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AKT O DIGITALNIM USLUGAMA: Za sigurno i odgovorno internetsko okruženje

Autor Krunoslav Ćosić

Digitalni divovi suočavaju se s novim pravilima EU-a o digitalnom sadržaju

 Internet Europska komisija.jpg Izvor: Dati Bendo/European Commission

Europska komisija je konačno postigla politički dogovor o svom vodećem Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) koji će natjerati globalne pružatelje digitalnih usluga, uključujući Google i Meta Platforme, da bolje kontroliraju sadržaj na svojim platformama. U suprotnom, riskiraju velike novčane kazne.

 Europska komisija.jpg Izvor: SAJJAD HUSSAIN/European Commission

Europski parlament i države članice EU-a, između kojih je postignut Akt o digitalnim uslugama, traže potpuno nov standard za odgovornost internetskih platformi u pogledu nezakonitog i štetnog sadržaja. Njime će se bolje zaštititi korisnici interneta i njihova temeljna prava te će se utvrditi jedinstveni skup pravila na unutarnjem tržištu, što će pridonijeti rastu manjih platformi.

„Zahvaljujući aktu internetsko okruženje i dalje će biti sigurno te će se zaštititi sloboda izražavanja i stvoriti prilike za digitalna poduzeća. U tom je aktu utjelovljeno načelo da ono što je nezakonito izvan interneta mora biti nezakonito i na njemu. Što su internetske platforme veće to su veće i njihove odgovornosti. Dogovorom se dopunjuje politički dogovor o Aktu o digitalnim tržištima postignut prošlog mjeseca te se odašilje snažna poruka svim Europljanima, svim poduzećima u Uniji i našim međunarodnim partnerima“, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

 Ursula von der Leyen.jpg
Ursula von der Leyen
Izvor: Etienne Ansotte/European Commission

Novi okvir iz Akta o digitalnim uslugama temelji se na europskim vrijednostima, uključujući poštovanje ljudskih prava, slobodu, demokraciju, jednakost i vladavinu prava. Njime će se preraspodijeliti ravnoteža između prava i odgovornosti korisnika, internetskih posrednika, uključujući internetske platforme i vrlo velike internetske platforme te javnih tijela.

Pravila će obuhvaćati i nove postupke za brže uklanjanje nezakonitog sadržaja te sveobuhvatnu zaštitu temeljnih prava korisnika na internetu. Područjem primjene Akta o digitalnim uslugama obuhvaćene su razne internetske posredničke usluge:

• posredničke usluge koje nude mrežnu infrastrukturu: pružatelji pristupa internetu, voditelji registra naziva domena
• usluge smještaja na poslužitelju kao što su računalstvo u oblaku i usluge smještaja internetskih stranica
• vrlo velike internetske tražilice kojima se koristi više od 10% od 450 milijuna potrošača u Uniji i koje stoga imaju veću odgovornost u suzbijanju nezakonitog sadržaja na internetu
• internetske platforme koje povezuju prodavatelje i potrošače kao što su internetske platforme za trgovanje, trgovine aplikacijama, platforme ekonomije suradnje i platforme društvenih medija
• vrlo velike internetske platforme čiji doseg obuhvaća više od 10% od 450 milijuna potrošača u Uniji, što bi moglo predstavljati posebne rizike u pogledu širenja nezakonitog sadržaja i djelovanja štetnih po društvo.

 Europska komisija sigurnost internet.jpg Izvor: Xavier Lejeune/Commission Européenne

Akt o digitalnim uslugama sadržava mjere za suzbijanje nezakonite robe, usluga ili sadržaja na internetu, zatim nove mjere za jačanje uloge korisnika i civilnog društva, mjere za procjenu i ublažavanje rizika te pojačan nadzor i praćenje provedbe pravila koje provodi Komisija.

Suzakonodavci sada moraju službeno odobriti politički dogovor postignut između Europskog parlamenta i Vijeća. Nakon donošenja Akt o digitalnim uslugama izravno će se primjenjivati u cijeloj Uniji, a njegova će primjena početi 15 mjeseci nakon stupanja na snagu ili 1. siječnja 2024., ovisno o tome što nastupi kasnije. Kad je riječ o vrlo velikim internetskim platformama i vrlo velikim internetskim tražilicama, Akt o digitalnim uslugama primjenjivat će se od ranijeg datuma odnosno četiri mjeseca nakon što se odredi koje se platforme i tražilice ubrajaju u tu kategoriju.

 Internet.jpg Izvor: Dati Bendo/European Commission

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI