Koliko žena radi u tech tvrtkama poput Googlea, Applea, Facebooka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Koliko žena radi u tech tvrtkama poput Googlea, Applea, Facebooka

Autor Krunoslav Ćosić

Svjetski čelnici, filantropi i tvrtke iz privatnog sektora obećali su nova ulaganja u ravnopravnosti spolova

  Izvor: Dennis MacDonald / Alamy / Profimedia

U sklopu Globalnog plana za ubrzanje ravnopravnosti spolova bit će uložen iznos od 40 milijardi dolara, obećanje je koje se moglo čuti u Parizu, na Forumu za generacijsku jednakost (pod pokroviteljstvom UN-a).

Kroz zakladu Bill & Melinda Gates najavljena je obaveza ulaganja iznosa od 2,1 milijardi dolara uz koje će se unaprijediti žensko upravljanje, reproduktivno zdravlje i ekonomsko osnaživanje. Iako je tijekom proteklih desetljeća postignut napredak, ravnopravnost spolova još je daleko od savršenstva, čak i u sektoru koji se smatra progresivnim poput tehnološke industrije.

 abstract;adult;agent;background;beautiful;video;business;businesswoman;call;center;communication;computer;concept;television;customer;design;desk;digital;executive;face;female;TV;happy;headset;help;helpdesk;internet;microphone;modern;new;office;online;operator;people;phone;portrait;pretty;screen;secretary;service;smile;support;technology;telephone;web;white;woman;work;world;young;redhead Izvor: TONO BALAGUER / Panthermedia / Profimedia

Zapravo, tehnološki sektor je dalje od dostizanja ravnopravnosti spolova nego američko gospodarstvo u cjelini. Dok se postotak žena u radnoj snazi Sjedinjenih Država postupno popeo na 47 posto u proteklim desetljećima, u tehnološkom je sektoru još uvijek znatno niži.

Grafikon koji je objavio Statista, temeljen na podacima o tvrtkama koje su sami prijavili, pokazuje da zaposlenice čine između 29 posto (Microsoft) i 45 posto (Amazon) od ukupne radne snage u najvećim američkim tehnološkim tvrtkama, takozvanoj GAFAM grupi.

  Izvor: Statista

Gledajući stvarne tehnološke poslove, taj postotak pada znatno niže jer žene zauzimaju manje od 1 na ukupno 4 čovjeka iz tech odjela u svakoj od tvrtki koje prijavljuju takvu brojku (Amazon to ne čini).

Što se tiče vodećih pozicija, položaj žena u tehnološkom sektoru otprilike je jednak ostatku gospodarstva. Prema posljednjim dostupnim podacima, žene zauzimaju 26,5 posto izvršnih, viših i upravljačkih pozicija u tvrtkama S&P 500 (Standard & Poor's) - to je postotak koji se podudara s mnogim tehnološkim tvrtkama ili ga premašuju, ali je još uvijek daleko od pariteta.

 young two friendship laptop computer park relax;young two friendship laptop computer park relax smile happy outdoor beautiful girl female internet lifestyle notebook grass wireless technology green education casual social tablet digital woman friend city online mobile pretty student summer youth study;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Montgomery Martin / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI