TVRTKE S NAJVEĆIM PROFITOM NA SVIJETU Ovo su najveće tehnološke tvrtke na svijetu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TVRTKE S NAJVEĆIM PROFITOM NA SVIJETU Ovo su najveće tehnološke tvrtke na svijetu

Autor Ivan Vukić

Nije lako biti prvi, ali niti ostati na tronu. Koje su najveće (tehnološke) tvrtke na svijetu i koliko novca zarađuju od prodaje?

  Izvor: Shutterstock

Forbes Global 2000 donosi listu najprofitabilnijih tvrtki na svijetu u 2020. godini. Pandemija koronavirusa uzdrmala je mnoge tvrtke. Tehnološke tvrtke Apple i Microsoft su profitirale od kupaca koji rade na daljinu (preko interneta) i druže se putem interneta. Istovremeno, bankarska i investicijska dobit ostala je stabilna.

 big,big five,alphabet,microsoft,investors,logos,big four,compani Izvor: Shutterstock

Googleova matična tvrtka Alphabet povećala je svoju dobit za više od 17 posto, s 34,3 milijarde dolara na 40,3 milijarde dolara. Saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco skliznula je na 3. mjesto jer je naftna industrija jako patila tijekom pandemije. Ljudi se sve manje voze i putuju.

Istovremeno, zarada velikog broja tvrtki širom svijeta, posebno državnih tvrtki, ostaje nepoznata i nije uvrštena na popis.

 multinational;banner;commercial;ad;advertisement;iphone;12;iphone 12;tech;man;male;brand;brands;logo;sign;business;economy;mask;masks;facial mask;protective mask;surgical mask;face masks;facemasks;protective face mask;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Apple je prvi na listi Forbes Global 2000, sa 63,9 milijuna milijardi USD profita u prošloj godini. Slijedi Microsoft s 51,3 milijardi dolara, a treći je Saudi Aramco s 49,3 milijardi, prenosi Statista. Slijede ICBC s 45,8 milijardi USD, Berkshire Hathaway s 42,5 milijardi, JPMorgan Chase s 40,4 milijarde te Googleov Alphabet s 40,3 milijarde dolara dok je nešto ispod 40 milijardi po profitu China Construction Bank.

Idemo sada na najveće tehnološke tvrtke u tekućoj 2021. godini. Apple je najprofitabilnija tehnološka tvrtka na svijetu uz ostvarenu prodaju od 293,9 milijardi USD. Vrijednost Apple tvrtke je nevjerojatnih 2300 milijardi dolara (odnosno 2,3 bilijuna USD).

 computing and information technology;telecommunication equipment;economic sector;economy;business and finance;SKOREA;TECH;BUSINESS;EARNINGS;SAMSUNG;category_code_fin Izvor: Profimedia

Na drugom je mjestu Južnokorejski Samsung čija je vrijednost na tržištu 510,5 milijardi USD, a od prodaje imaju 200,7 milijardi USD. Treći je Alphabet s prodajom u vrijednosti 182,4 milijarde USD, a brand vrijedi 1,5 bilijuna USD (1500 milijardi dolara).

Vrijednost Microsofta je 2000 milijardi USD (2 bilijuna USD), a prodaja iznosi 153,3 milijarde američkih dolara. Facebook s vrijednošću brand od 870,5 milijardi USD ima 86 milijardi dolara od prodaje. Intel je od prodaje prikupio 77,9 milijardi, a IBM 73,6 milijardi USD.

Ukupno 81 najveća svjetska tehnološka tvrtka ima sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama, što je daleko više nego bilo koja druga zemlja. Kina, Japan i Tajvan su druga tehnološka žarišta s udjelom od 26, 15 odnosno 13 tvrtki s popisa koji je objavio Forbes.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI