NESTAŠICA ČIPOVA ZBOG KORONE Azija širi tržište na EU, no ne strahujte, neće vas 'čipirati' | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NESTAŠICA ČIPOVA ZBOG KORONE Azija širi tržište na EU, no ne strahujte, neće vas 'čipirati'

Autor Smartlife

U tvornice čipova ulažu se velike investicije, a razlog je velika nestašica poluvodiča na svjetskom tržištu

  Izvor: Profimedia

Tajvanski TSMC, najveći proizvođač čipova na svijetu, najavio je širenje svojih proizvodnih pogona na EU tržište. Nakon najave došlo je do zastoja u pregovorima, a TSMC bi svoju ekspanziju mogao nastaviti na kontinentu Sjeverne Amerike.

Jedan od najvećih problema globalne ekonomije je nestašica čipova prouzrokovana pandemijom koronavirusa, rastom potražnje i nejednakim tehnološkim razvojem proizvođača. Dodajte tome i kriptovalute i postaje jasno kako apetit za čipovima raste iz dana u dan.

 main;energy;chipset;cpu;socket;computer;system;electronic;component;processor;computing;tech;hardware;macro;technology;electrical;power;digital;detail;connection;part;industry;closeup;engineering;semiconductor;microchip;equipment;microcircuit;circuit;electricity;pc;chip;internal;pattern;transistor;line;cells;industrial;science;electric;element;high;modern;electronical;model;empty;microprocessor;microelectronics;NOT_EDITORIAL_ONLY;alamyunknown Izvor: Profimedia

Tajnik EU-a za industriju, francuz Thierry Breton, razgovarao je prošlog mjeseca s europskim predsjednikom kompanije TSMC, ali izgleda da razgovori nisu prošli u dobrom smjeru. Potrebe EU-a za novim čipovima su najviše okrenute auto industriji, ali je bolno jasno kako EU i Bliski Istok zajedno čine oko 6% prihoda kompanije TSMC, ispred kojih su Azija i Pacifik regija sa 17% i Sjeverna Amerika s čak 67%.

Kada se tome doda da je američki predsjednik Biden najavio investiciju od 52 milijarde dolara u proizvodnju čipova, velika je šansa da će nova TSMC tvornica biti izgrađena upravo na tlu Sjeverne Amerike. S ovom investicijom SAD žele pojačati proizvodnju poluvodiča, a izgradnjom tvornice na svojem tlu će istovremeno skratiti lanac nabavke za domaće kompanije.

 cpu;industry;heatsink;technology;motherboard;equipment;computer;electrical;component;metal;board;pc;circuit;processor;close;macro;aluminum;closeup;part;heat;electricity;chip;background;cooler;radiator;up;socket;electronic;hardware;cooling;abstract;chipset;detail;science;connection;electric;tech;system;mainboard;card;mother board;computer hardware;gold;computer parts;circuit board;electric board;computer board;cooling system;heat sink;Chipset;Heatsink;Computer;Motherboard;mb;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Potez američkog Senata da investira ozbiljnu količinu novca u proizvodnju čipova dodatno je potaknut činjenicom da je kineska komunistička partija izdvojila 150 milijardi dolara kako bi pojačala svoju proizvodnju čipova i kontrolirala ovu tehnologiju koja se pokazuje sve značajnija za budućnost.

Ali, sve ovo djeluje sitno kada se usporedi s planom Južne Koreje koja će investirati ogromnih 450 milijardi dolara u proizvodnju čipova, kako bi postala najveći proizvođač u sljedećih 10 godina. Novi plan predsjednika Južne Koreje uključuje investicije kompanija Samsung i SK Hynix u razvoj i proizvodnju poluvodiča do 2030. godine.

Oni će, zajedno s još 153 kompanije, biti dio ozbiljnih napora kako bi se dodatno pojačala najjača grana industrije na kojoj se temelji ekonomija Južne Koreje. Plan obuhvaća investicije od 150 milijardi od strane Samsunga, skoro 100 milijardi koje planira Hynix za proširenje svojih postojećih proizvodnih pogona te još toliko za četiri nove tvornice koje ova kompanija planira napraviti.

 science;technology;indoors;interiors;nobody;studio portrait;studio;studio shot;close up view;objects;information technology;informations;printed circuit;electronics;procesor Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI